Stále více lidí umírá na takzvanou covid-19 mrtvici. Lékaři popsali bližší spojitost

Zdroj obrázku: Depositphotos

Počet mozkových příhod neustále přibývá. Nejvyšší nárůst nastal u mladých pacientů a dotýká se každého druhého člověka před 50. rokem. Co se to děje, že mrtvice najednou postihuje i mladé a zdravé lidi.

Komplikace po prodělání koronaviru

Vědci po celém světě pokračují ve studiu různých typů koronavirových onemocnění, která se za poslední dobu vyvinula. Výzkum potvrzuje, že covid-19 způsobuje únavu těla a trvalé poškození mnoha orgánů, zejména plic, ale týká se to také ledvin a jater. Němečtí vědci také zjistili, že koronavirové onemocnění může mít horší dopady na tělo než prodělání infarktu. U 78 % pacientů, kteří onemocněli covid-19, vědci zjistili strukturální změny v srdci, které jsou podobné těm, které po sobě zanechává infarkt. Kromě toho mělo 76 ze 100 pacientů zvýšenou hladinu proteinu zvaného troponin, srovnatelnou s hladinou pozorovanou u pacientů se srdečními problémy.

Zdroj obrázku: Pixabay

Vědci varují, že pandemie koronaviru může způsobit celou dlouhou řadu zdravotních problémů i u lidí, kteří takové potíže předtím neměli a ani nejsou ohroženou skupinou. Dokonce i u mladých pacientů, kteří covid-19 podcení, došlo k znepokojivému nárůstu případů infarktu a mrtvice.

Počet mrtvic narůstá

Jak varují lékaři, až polovina pacientů umírá na mrtvici sabatu. Neurologické komplikace se vyskytují hlavně u mladších lidí, kteří až donedávna nebyli považováni za zvláště zranitelné vůči závažnému průběhu infekce. Někteří z nich ani nevykazují příznaky a skutečnost, že prodělávají onemocnění covid-19.

Zdroj obrázku: Pixabay

Tuto informaci získají z výsledků testu, provedeného po zjištění mrtvice. Vědci z Western University a Lawson Health Research Institute v Kanadě ukázali, že mrtvice sabatu může postihnout až jednoho ze dvou pacientů před 50 lety. Oproti tomu polští vědci se nesetkávají s tak velkou skupinou případů odhalení mrtvice jako v Kanadě, ale také potvrzují, že tento problém existuje a neměli bychom ho přehlížet.

ZDROJpolský Úřad pro lidská práva