Začíná stávka podnikatelů. Policie se připravuje na hromadné kontroly

Zdroj fotografie: Depositphotos

Začala stávka podnikatelů. Podnikatelé jsou frustrovaní prodloužením opatření a oznámili, že navzdory omezením, která považují za nezákonná, obnoví svůj provoz. Od konce prosince platí v Polsku tvrdé uzamčení, které vláda nazvala národní karanténa. 

V rámci „národní karantény“ byly všechny obchody opět zavřeny

Výjimku dostaly potraviny, lékárny, obchody pro zvířata, noviny, velkoformátové obchody s nábytkem. Ostatní byly opět uzavřeny, již potřetí od začátku pandemie. K dříve použitelným omezením, mezi které patří omezení veřejné dopravy, omezení na bohoslužbách, zákazu svateb, provozování fitness klubů tak přibyla další opatření, se kterými ale mnozí podnikatelé nesouhlasí. 

Hotely se staly nepřístupnými pro všechny kromě uniformovaných služeb, zdravotníků nebo pacientů specializovaných nemocnic. Omezení měla trvat jen do 17. ledna, ale byla prodloužena. Hoteliéři, majitelé fitness center i restauratéři ztratili nervy a když Polsko oznámilo, že od února všechny podniky otevře, jejich podráždění se změnilo v zuřivost. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Mnoho podnikatelů se chystá do stávky 

Oznamují obnovení provozu bez ohledu na to, co jim říká zákon. Jejich rozhodnutí jsou motivována protiústavností omezení zavedených jejich vládou. Jsou závazná na základě nařízení, ale měla by být upravena právním aktem s platností zákonem. To je ale nemožné bez zavedení výjimečného stavu, což připustil i sám premiér Mateusz Morawiecki.

Podnikatelé oznámili, že pokud dostanou za znovuotevřené pokutu, obrátí se na soud, který od začátku pandemie zrušil řadu pokud, které uložila policie a hygienický inspektorát. V této situaci vláda nařídila práva a spravedlnosti mobilizaci policie. Vládní tým pro řešení krizí pověřil policisty, aby kontrolovali, kdo na internetu oznamuje, že bude znovu otevírat svůj podnik a poté budou provádět nájezdy. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Tresty v tomto případě mají být přísné. Nejde jen o mandát nebo o několik tisíc zlotých, ale podnikatelé mohou ztratit právo žádat o podporu v rámci protikrizového štítu. Novináři zjistili, že masivní akce má začít v pondělí.  Stávka podnikatelů organizuje celonárodní vzpouru pod heslem „Otevřeme“. 

I v České republice existují podniky, které jsou otevřené navzdory zákazu. Od pondělí 1. března jsou tu zavřené školy, školky, uzavřely se také obchody, které byly dosud otevřené, například galanterie.

ZDROJForeignpolicy