Studie prokázala, že lék proti osteoporóze může pomoci pacientům s covid-19

Zdroj obrázku: Pixabay

S postupným rozšiřujícím se portfoliem znalostí o koronaviru se pozornost vědeckého světa upíná jak k účinným vakcínám, tak také lékům na onemocnění covid-19, které jsou vyvíjeny týmy v různých zemích světa.

Vedle specializovaných léků, které jsou vyvíjeny přímo s cílem léčit covid-19, se však poměrně často objevují také studie, které prokazují pozoruhodné působení léků určených primárně pro zcela jiné typy onemocnění, které však přesto pacientům s covid-19 mohou přinést úlevu. 

Osteoporóza a covid-19?

Jedním z léků, který prokazatelně účinkuje u pacientů s bezpříznakovým nebo lehčím průběhem covid-19, je také lék proti osteoporóze. Tomuto onemocnění se lidově říká řídnutí kostí. Na vině je často nedostatek vitaminu D a také vápníku, negativně působní také dlouhodobě slabá fyzická zátěž. Následkem působení těchto faktorů dochází u postiženého nejen k úbytku kostní hmoty, ale také k poruchám struktury kostí a jejich snadnějším frakturám.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak ukázala nedávná studie, lék určený na léčbu osteoporózy úspěšně brání koronaviru, aby se replikoval v buňkách. Do studie působení tohoto léku je mimo jiné zapojen také výkonný unijní superpočítačový sytém, který již otestoval téměř půl milionu vzorků. 

Plusy a mínusy léku proti osteoporóze

Pokud vědci přijdou na to, že by již známý nebo nový lék mohl zabrat na nové onemocnění, nejprve samozřejmě akcentují jeho plus. Mezi pozitiva daného léku patří především jeho bezpečnost z hlediska jeho toxikologického složení, a také jeho vysoká snášenlivost, a to i poměrně citlivými jedinci.

Zdroj obrázku: Pixabay

Lék je primárně určen ženám po menopauze, s klinickými příznaky onemocnění. Užívá se ve formě jedné tablety denně, přičemž výhoda je, že lze lék užít kdykoliv během dnes, a to nezávisle na to, zda pacient jedl či nikoliv.

Pokud jde o omezení užívání léků, není vhodný pro osoby s poruchami funkcí některých vnitřních orgánů, například jater a ledvin, a není určen ani pro léčbu dětských pacientů.

Pokud jde o možné nežádoucí účinky užívání tohoto léku, mezi nejčastější patří příznaky podobné chřipkovému onemocnění, návaly, migrény, nevolnost, bolesti břicha a v některých případech také trombózy. 

ZDROJExscalate