Procházky se psem a donášky jídla domů zvýší o 78 % riziko nákazy covid-19

Zdroj obrázku: Pixabay

Ruku v ruce s neustále trvající, a dokonce narůstající pandemií onemocnění covid-19 jsou odborníky stále analyzována nejčastější a nejnebezpečnější riziková chování.

Mezi nejčastěji uváděné patří návštěvy hromadných akcí, například kulturních nebo sportovních, pobyt v restauračních zařízeních, některé výsledky nevycházejí dobře například ani pro nákupy v klasických obchodních centrech.

Možná však budete více než překvapeni výsledky nedávno provedené španělské studie, která se zabývala chováním občanů Španělska a jeho následky v období poměrně přísného lockdownu v samotných počátcích pandemie, tedy v březnu a dubnu minulého roku.

Zdroj fotografie: PxHere

Šokující zjištění ze Španělska 

Výzkum prováděl tým granadské univerzity ve spolupráci s odborným zdravotnickým vzdělávacím institutem, přičemž z výsledků vyplynulo, že k nejrizikovějším činnostem z hlediska možné nákazy koronavirem SARS-CoV-2 patřily 

  • procházky se psem, a také
  • dovozy, resp. donášky nákupů domů.

Pokud jde o venčení psího přítele, představovalo téměř 80% nárůst rizika nákazy koronavirem, přičemž dovozy, případně donášky nákupů se ukázaly jako ještě více škodlivé, kdy riziko nákazy v těchto případech narostlo až o neuvěřitelných 94 %. Na dalších místech žebříčku rizikových činností se umístila práce vykonávaná na místě a také používání městské hromadné dopravy.  

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak riziko těchto aktivit účinně snížit

Studie nepřinesla odpovědi na otázky, proč jsou právě procházky se psy tak rizikové. Není zatím ani prokázáno, jakou roli mohou psi hrát ve věci případného přenosu nemoci na člověka.  Hlavním požadavkem odborníků je však zvýšení celkové hygieny, a to zejména prostor, které jsou určeny pro venčení psů, což v řadě měst bývají psí parky nebo jiná místa určená místními předpisy pro volné pobíhání těchto domácích mazlíčků. Bývá zde instalována řada objektů, které je třeba pravidelně ošetřovat účinnou dezinfekcí. Majitelé by měli také dbát o zvýšenou hygienu svého psa a z hlediska vhodného ochranného dezinfekčního prostředku se poradit s veterinárním lékařem.

Zdroj obrázku: Pixabay

Pokud jde o doporučený postup v případě, kdy si někdo nechá dovézt nebo donést nákup, odborníci nabádají k opatrnosti. Pokud si dotyční nákup před jeho uložení dezinfikovali, riziko nákazy koronavirem se u nich dramaticky snížilo. Takové opatření je dokonce účinnější než další případná opatření, která některé domácnosti přijaly za účelem ochrany před nákazou covid-19. Jedná se například o dezinfekci použitého oblečení a obuvi.

ZDROJScienceDirect