Vědci našli záhadnou souvislost mezi covid-19 a spánkem

Zdroj obrázku: Shutterstock

Jedním z důsledků onemocnění koronaviru je nespavost. Kromě toho vlivem nemoci dochází ke změnám v lidském nervovém systému nebo přímo v mozku, což vědci nyní zkoumají v rámci studií. Jednou z otázek je, zda právě spánek, konkrétně spánkový hormon melatonin, není klíčem k ukončení globální pandemie koronaviru. 

Modelace poukázala na melatonin

Ve chvíli, kdy ve světě zemřelo na koronavirus stovky tisíc lidí, zahájil Feixiong Cheng, analytik na klinice v Clevelandu výzkum tohoto viru pomocí umělé inteligence a počítačové modelace. Chengovy zkušenosti s viry v Číně a Saúdské Arábii umožnily zkoumat tento nový typ koronaviru z pohledu pronikání do lidských buněk s cílem najít látku, která by tomuto průniku zabránila. Na základě svého bádání pak prokázal možné blokování viru pomocí melatoninu. 

Melatonin – spánkový hormon a silný antioxidant

Jistě se většina lidí již s tímto hormonem setkala, je známý jako spánkový, protože jeho hlavní rolí je regulace centrálních biologických hodin lidského těla, hraje roli při usínání a synchronizuje tělesné funkce pro střídání dne a noci. Kromě toho je však také silným antioxidantem a mnoho vědců se domnívá, že nedostatek tohoto hormonu vede k rakovině prsu nebo prostaty.

Zdroj obrázku: Pixabay

Melatonin má vliv na imunitní systém

Studie na Clevelandské klinice není jediná, která poukazuje na možnou souvislost mezi koronavirem a melatoninem. Během výzkumu se Chengovi dostalo mnoho dalších zpráv ohledně melatoninu, protože hraje klíčovou roli v imunitním systému, díky němu se tělo dokáže bránit nákaze efektivněji. Nedostatek melatoninu tak může způsobovat těžký průběh onemocnění koronavirem a komplikovat léčbu, proto tým pod vedením Chenga ve výzkumu pokračoval pro nashromáždění dalších údajů z Clevelandského zdravotního střediska.

Pro pacienty v těžkých stavech

Na základě shromážděných důkazů se vědci domnívají, že role melatoninu existuje, ale chybí stále klíčový klinický výzkum, protože pacienti v těžkých stavech dostávajících melatonin měli menší pravděpodobnost skonu než ti, co jej nedostávali. Lékaři však musí pokračovat ve výzkumu, protože melatonin ve všech případech nebyl jedinou látkou podávanou těmto pacientům v ohrožení života. To byl případ i amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterému podávali melatonin s ostatními léky při léčbě koronaviru v Národním vojenském středisku Waltera Reeda. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Melatonin neslouží pro prevenci

O vlivu melatoninu na blokaci přístupu koronaviru do buněk se zaměřuje v současné době více než osm dalších studií. V případě, že by se vliv melatoninu potvrdil, jednalo by se zřejmě o nejlevnější a nedostupnější lék pro těžké stavy, ale jak vědci upozorňují, lidé by jej neměli užívat preventivně. V mnoha zemích se melatonin vydává pouze na předpis, protože důvody poruch spánku mohou být různé, a ne vždy je na vině nedostatek melatoninu. Jeho doplnění tak nemusí vést ani ke zlepšení spánku, ale naopak způsobit prohloubení potíží nebo vést k nežádoucím účinkům, jako jsou závratě, bolesti hlavy způsobující nevolnosti či zvracení, případně vyvolat dlouhodobou ospalost. 

ZDROJThe Atlantic