Jak dlouho trvá imunita po prodělané infekci covid-19? Rakouští vědci vznesli nové poznatky

Zdroj obrázku: Pixabay

Každý z nás už se jistě těší, až tato situace skončí a budeme žít tak, jako jsme žili před koronavirovou pandemií. Stále více lidí se ptá na různé otázky týkající se covid-19. Například, jak dlouho trvá imunita po prodělané koronavirové infekci.

Jedná se o nejvíce vyhledávanou a lékaři zodpovídanou odpověď. Nikdo ale do této doby nedokázal s jistotou odpovědět. Rakouští vědci z Lékařské univerzity v Innsbrucku vnesli nové poznatky. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Vzorky odebraných u 800 lidí

Byly odebrány vzorky krve u 800 lidí, u kterých byl potvrzen vir covid-19 v dubnu 2020. Vzorky byly odebrány v rakouské vesnici, kde byl tento vir nejrozsáhlejší. Vědci po zkoumání vzorků krve přišli na to, že ještě po sedmi měsících byly v krvi 90% lidí dříve infikovaných koronavirem, stále protilátky, které by mohly při opakované nákaze virus zahubit. Protilátky nebyly stále stejné, samozřejmě že klesly, ale i přesto měli velkou imunitní ochranu.  

Zdroj obrázku: Pixabay

Má každý stejnou imunitu po prodělaném covid-19?

Tato otázka je také často pokládána. Je známo že 42% lidí v rakouské vesnici Ischgl má protilátky proti koronaviru. Na druhou stranu je také zajímavé, že když v Rakousku došlo k druhé vlně pandemie, bylo v této době zaznamenáno méně nakažených než na jiných místech Rakouska. Z tohoto hlediska se rakušané domnívají, že proočkovanost 40-45% obyvatel bude stačit ke zpomalení viru, a navíc nám dá naději na rychlejší zotavení. Abyste měli proti tomuto onemocnění imunitu, je potřeba vytvořit protilátky, ale také T lymfocyty. Tyto lymfocyty dokážou rozpoznat buňky infikované koronavirem a dokážou je také zničit. Takovému jevu se říká buněčná imunita. Přesně na tuto imunitu vědci testovali 93 lidí. Bylo zjištěno, že T lymfocyty byly vytvořené i u těch, u kterých nebyla prokázána žádná protilátka.