Covid-19 reaguje na protilátky infekce SARS z roku 2003

Zdroj obrázku: Pixabay

Koronavirus SARS-CoV-2 reaguje na protilátky vytvořené z jiných kmenů koronaviru, například SARS z roku 2003. Tvrdí to studie provedená vědci z Oregon Health & Science University.

Ačkoliv se prokázalo, že protilátky vytvořené během vypuknutí SARS v roce 2003 jsou v případě neutralizace nového typu koronaviru neúčinné, jistý přínos mít mohou. Onemocnění covid-19 prochází mnoha mutacemi, proto není neobvyklé, že některé proteiny protilátek vytvořených během prodělání nemoci SARS odrazí i nový patogen vyvinutý mutací.

Zdroj obrázku: Pixabay

Vakcína nemusí znamenat konec pandemie

Každý z nás si vytváří určitý repertoár protilátek, které se váží na různé části viru, proto dochází k četným mutacím. Dr. Fikadu Tafesse, odborný asistent molekulární mikrobiologie a imunologie a zároveň hlavní autor zmíněné studie, se domnívá, že jediná vakcína člověka neochrání před všemi typy mutací. Tvrdí, že ačkoliv vyvinuté vakcíny mohou narušit hybnost a přenos viru a ukončit tak pandemii, nemusí to znamenat vymýcení koronaviru. Ten se může naopak vrátit v dalších různých mutacích, na které vakcíny fungovat nebudou.

Mutace situaci komplikují

Autoři studie použili jednotlivé klony protilátek, u kterých zjistili zkříženou reaktivitu. Normálně fungující imunitní systém vytvoří velké množství protilátek, u nichž je větší pravděpodobnost, že neutralizují širokou škálu cílů i v mutantním viru. Nově vznikající mutantní viry mohou mít sklon k úniku z určitých protilátek produkovaných předchozím proděláním infekce nebo vakcínou. To si myslí Timothy Bates, další autor studie a student čtvrtého ročníku molekulární mikrobiologie a imunologie na lékařské fakultě v Oregonu.

Zdroj fotografie: Pixabay

Test na protilátky nemusí být přesný

Studie dále poukazuje na to, že pokus o přesné stanovení předchozí infekce covid-19 testováním protilátek v krvi nemusí být zcela přesné. Důvodem je přítomnost protilátek, které reagují na jiné kmeny koronavirů včetně těch, které způsobují obyčejné nachlazení. Výsledky tak mohou být poněkud zkreslené.

Skutečnost, že SARS-CoV-19 reaguje na protilátky z jiných kmenů koronaviru, ztěžuje diagnostiku starších infekcí. Také ale zvyšuje šanci vědců analyzovat biologii tohoto nového koronaviru a jeho účinky na pacienty, protože podle Tafesseho toto zjištění poskytuje více nástrojů ke studiu biologie viru. Pro SARS-CoV-19 máme také v současné době velmi málo reagencí.

Zdroj obrázku: Pixabay

Bezpříznakoví nakažení se o nemoci nedozví

V případě nakažení koronavirem si lidský organismus začne vyrábět protilátky zhruba 3–5 dní po vypuknutí prvních symptomů. Tyto protilátky ho pak chrání proti opětovnému nakažení v rámci několika měsíců. Problém je v tom, že spousta lidí prodělá onemocnění bezpříznakově. Kromě toho, že mohou nevědomky nakazit ostatní, nemusí si ani být vědomi protilátek. To by právě měly odhalovat testy, které poukáží na případné prodělání nemoci.

ZDROJOHSU