Vdova dává vinu za smrt svého manžela psychóze po prodělání koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay

Dlouhodobé příznaky po prodělání koronaviru jsou velkým problémem. Patří sem například i deprese a psychózy, které mohou v krajním případě skončit až sebevraždou, jako se to stalo v tomto případě.

Jakmile někdo prodělá koronavirus, nejsou akutní příznaky to jediné, co se může objevit. Bohužel existuje velké množství případů, kdy bylo u lidí pozorováno něco nepříznivého klidně i několik týdnl až měsíců po zdánlivém vyléčení. Tento takzvaný dlouhý covid přitom může znamenat nečekané a dokonce až smrtelné komplikace například i v případě, kdy zasahuje do psychického zdraví daného člověka. Jasným důkazem je sebevražda jednoho muže, který měl podle své ženy psychózy a deprese spojené právě s dlouhodobým koronavirem. 

Psychóza po prodělání covid-19

Seznam příznaků a komplikací z nemoci covid-19 stále roste. Zatím bylo poměrně jasně prokázáno, že koronavirus může způsobit poškození lidského nervového systému a vést k nejrůznějším nepříznivým změnám. Mezi dlouhodobé problémy, které se v souvislosti s proděláním onemocnění mohou objevit i za delší čas tak například patří zmatenost, nervové poruchy, úzkost, ztráta paměti a nespavost. V konečném důsledku může vést prodělávání koronaviru také k mrtvici. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Velmi nepříjemný je také fakt, že komplikace mohou přetrvávat i dlouho poté, co se daný člověk z nemoci vyléčí. Bylo zaznamenáno, že někteří lidé trpí posttraumatickou stresovou poruchou, což dokáže nepříznivě ovlivnit celkový psychický stav. 

Zcela jiný muž, který byl svým stavem donucen ke spáchání sebevraždy

Muž z USA spáchal sebevraždu po zhruba 16 denním boji proti koronaviru. Měl plicní problémy, ale z těch se po několika dnech v zásadě dostal. Nejhorší však byla změna psychického stavu, kdy se podle rodiny domů vrátil naprosto jiný člověk. Depresivní stav se pomalu zhoršoval

Zdroj obrázku: Pixabay

Jeho žena, která je matkou dvou dětí, zároveň netušila, že by mohl být problém natolik špatný. Všimla si, že se muž vrátil ve špatném psychickém stavu z nemocnice, ale rozhodně by jí nenapadlo, že to celé může zajít až tak daleko. Bohužel nikdo nemohl odhadnout, co se muži honí hlavou a jak hodně ho sužují depresivní stavy a obavy. Celá situace bohužel skončila až jeho sebevraždou. A podle jeho ženy za to může právě koronavirus, i přesto, že nešlo vyloženě o přímo diagnostikovanou příčinu.  

ZDROJMirror, NBC