Povinný anální test na covid-19 pro cizince. Čínská vláda již rozhodla

Zdroj obrázku: Pixabay

Stěžovali jste si dosud na to, že výtěrové testy z nosu potřebné k detekci nemoci covid-19, jsou velmi nepříjemné? Pak nechtějte cestovat do Číny. Tamější vláda totiž zavádí pro cestující povinné testování z konečníku. Je údajně přesnější.

V médiích se rozmohla zpráva o tom, že Číňané začínají cestující do země povinně testovat na covid-19 prostřednictvím výtěru z konečníku. Pobouřeni tímto rozhodnutím byli především američtí diplomaté, kterým takový test způsobil údajně psychickou újmu. Peking dlouho zprávy o nezvyklém vyšetření popíral, pak ale vše přiznal a přislíbil, že diplomaté budou z tohoto testování vynechaní. 

Jak by měl být test z konečníku prováděn? 

Čínští odborníci tvrdí, že výtěr by měl být prováděn pomocí vatového tamponu, který je potřeba vložit do konečníku v hloubce 3 až 5 centimetrů a otáčet jím kolem dokola, aby byl zachycen dostatečný vzorek. To z tohoto testu tedy činí dost nepříjemný a také ponižující proces. Výsledky jsou ale prý o poznání přesnější. 

Zdroj fotografie: Freepik

Mluvčí japonské vlády vyznal Čínu k zrušení análních testů

Značný nesouhlas s análními testy k detekci koronaviru vyslovili Japonci, kteří do Číny přijíždějí asi nejčastěji. Mluvčí tamější vlády Kato se vyjádřil do médií tak, že Japoncům tento způsob testování přivádí jistou psychickou bolest. Čínská vláda však v tomto ohledu neustoupila, a tak zatím u cestujících z Japonska tyto testy provádí dál. 

Dovolená v Číně s nepříjemným prožitkem na letišti

Pokud se v nejbližší době chystáte odletět do Číny, měli byste se tedy na anální testování k detekci covid-19 psychicky připravit. Tamější vláda je v tomto ohledu neúprosná a nevynechá podle dostupných informací žádného turistu. Co vás však může alespoň trochu uklidnit je to, že samotný proces výtěru provádí sám cestující. 

Anální výtěry na covid-19 se zatím do jiných zemí nerozšířily

Čína je zatím jedinou zemí, která se rozhodla provádět anální testy na covid-19. Mnozí lidé tedy doufají, že tomu tak nadále zůstane. Podle některých odborníků se jedná o vyšetření, které by rozhodně nezískalo na popularitě a nemocní nebo ti v karanténě by se mu spíš vyhýbali.

Zdroj obrázku: PxHere

Jak se testuje v jiných zemích?

Ve většině zemích se stále provádí takzvané antigenní a PCR testy. V obou případech se získává vzorek k posouzení zpravidla z nosu, nosohltanu či krku. Populární jsou ovšem i samotestovací sady. V Česku jsou antigenní testy momentálně hrazené pojišťovnou a lze je absolvovat jednou za 3 dny, pokud je chcete proplatit. K PCR testování pak potřebujete zpravidla žádanku od ošetřujícího lékaře, nebo jste na něj poslaní, pokud je antigenní test pozitivní. 

Je váš výsledek pozitivní? Co dál? 

Absolvovali jste v posledních dnech test na covid-19 a vyšel vám pozitivní výsledek? Pak o něm budete informovaní hygienickou stanicí, příslušnou laboratoří nebo praktickým lékařem. V tuzemsku je následně nařízená čtrnáctidenní karanténa. Důležité je rovněž sdělení kontaktů, které jste měli. To pomůže k tzv. trasování. 

ZDROJRadio ZET