Imunitní buňky kostní dřeně se mění u lidí nakažených koronavirem. Mají vliv na průběh nemoci

Zdroj obrázku: Pixabay

U lidí, kteří prodělali nový koronavirus s těžkým průběhem, byly zaznamenány změny imunitních buněk kostní dřeně. To může být užitečné pro předvídání závažnosti choroby.

Monocyty jsou bílé krvinky, které se nachází v kostní dřeni. Jejich hlavní funkcí je posilovat imunitu člověka a bojovat proti infekcím. Ukázalo se, že u pacientů nakažených covidem-19 mohou mít tyto buňky abnormální vlastnosti. Týká se to zejména pacientů, kteří měli covid-19 s těžkým průběhem. Tato informace může být velice užitečná pro předpověď, u které osoby může mít onemocnění závažný průběh.

Zdroj obrázku: Pixabay

Monocyty proti koronaviru

Vědci z University of Manchester ve Velké Británii zjistili, že monocyty mají při onemocnění koronaviru abnormální vlastnosti. Tyto rozdíly jsou tím větší, tím těžší je průběh onemocnění. Bílé krvinky zvané monocyty se uvolňují z kostní dřeně do krevního řečiště. Mají bojovat s různými infekcemi, jako je například covid-19. Pokud fungují tak, jak mají, vytvoří obrannou reakci a opravu během infekce. 

Kdy získají monocyty abnormální vlastnosti?

Není jasné, jestli tyto bílé krvinky „získají“ abnormální vlastnosti už v kostní dřeni nebo teprve poté, co vstupují do krevního řečiště. Tyto abnormality monocytů však mohou být klíčem k včasné detekci závažných případů COVID-19. Monocyty se tak mohou stát terapeutickým cílem pro léčbu nového koronaviru. Ta by mohla být založena na tom, že se abnormálním monocytům zabrání vystoupit z kostní dřeně a přehnaně tak reagovat na onemocnění.

Zdroj obrázku: Pixabay

Nová léčba?

Otázkou je, nakolik bude tato léčba účinná. Současně je třeba dodat, že výzkum je ještě v plenkách. Ukazuje důležitost vrozeného imunitního systému u covid-19. K nalezení těchto výsledků bylo použito více než 100 vzorků krve u pacientů, kteří byli pozitivní na koronavirus. Tyto testy také zohledňovaly, jak závažné bylo u dané osoby onemocnění.

ZDROJUniversity of Manchester