Nenápadná vyrážka a povlak na jazyku může být jedním z často přehlížených příznaků koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay

Zatímco mezi klasické příznaky onemocnění covid-19 řadíme ztrátu chuti a čichu, dušnost a horečky, u nemocných se stále častěji objevují i nové symptomy. Patří mezi ně například vyrážka v ústech.

Tým vědců z nemocnice Ramón y Cajal v Madridu zjistil, že vyrážka v ústech může být varovným příznakem infekce člověka. Analyzovali přitom 21 pacientů pozitivně testovaných na covid-19 ve věkovém rozmezí od 40 do 69 let. U šesti z nich diagnostikovali enantémy – malé skvrny na sliznicích typické pro virová onemocnění, jako jsou neštovice nebo slintavka.

Zdroj obrázku: Pixabay

Mohou se objevit kdykoliv během infekce

Tyto projevy se mohou objevit už dva týdny před propuknutím dalších příznaků nebo naopak až 24 dní po nich. Dále se na jazyku mohou objevit zarudnutí nebo napuchnutí, případně malé pupínky. Pacienti si často stěžovali i na pocit pálení jazyka. Pro doktory je rozpoznání tohoto symptomu poměrně složité, protože pacienti nosí respirátory nebo jinou ochranu dýchacích cest a lékaři je nežádají o jejich odložení. Proto nejspíš víme jen o několika případech.

Jak k oteklému jazyku dochází?

Buňky obsahují enzymy zvané ACE receptory, na které se virus SARS-CoV-2 váže. Odtud se pak šíří dál do buněk, replikuje se a způsobuje nemoc. Spousta těchto ACE receptorů se nachází právě v jazyku, takže se virus v této oblasti nachází ve zvýšené koncentraci. To pak vede k symptomům jako jsou otoky jazyka nebo výrazné červené skvrny v této oblasti.

Zdroj obrázku: Pixabay

Je ale velmi nepravděpodobné, že by se u člověka vyskytl tento příznak jako jediný. Daleko pravděpodobnější je, že změny na jazyku budou doprovodným symptomem spolu s kašlem a ztrátou chuti a čichu. Také pokud člověk pozoruje na jazyku změny a zarudnutí, nemusí to znamenat nutně infekci covid-19. Objevuje se i v případě infekcí jiným virem nebo to může být odezva na konzumaci jídla, které jazyk podráždilo. Neměli byste tedy pupínky a skvrny ignorovat, nejsou ale ani důvodem k panice.

ZDROJJAMA Dermatology