Objevili genetický faktor, který způsobí, že se u vás rozvine závažný průběh covid-19

Zdroj obrázku: Pixabay

Ruští vědci dokončili studii, která dokazuje, že existují genetické faktory, díky kterým má člověk vyšší pravděpodobnost nákazy koronavirovým onemocněním. O jaký genetický rys se jedná?

Jak již všichni z vyprávění lidí, kteří koronavirem prošli, víme, koronavirus je nemoc, která neovlivňuje všechny stejně. Někteří z nás ani neví, že něco takového prodělávají, pro jiné je to obyčejná chřipka, pro některé těžší nemoc, kterou ale zvládli doma a někteří jedinci končí v nemocnicích na podporách dýchání. Tým ruských vědců se začal zabývat tím, proč tuto nemoc snáší každý z nás jinak. Všechny ukazatele směřují právě ke genetickým faktorům jednotlivých osob. Ruskému týmu se podařilo najít jeden společný genetický rys, který způsobuje vyšší náchylnost k onemocnění covid -19. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Genetický rizikový faktor

Genetickým rizikovým faktorem, který může za zvýšené riziko koronavirového onemocnění jsou lidské buňky, které jsou zodpovědné za funkci imunitního systému při vstupu viru SARS-CoV-2 do těla. Jedná se o soubor tvořený z šesti molekul, který je dědičným faktorem. To znamená, že je u každé osoby zcela odlišný, jedinečný a může být děděn po rodičích. 

Právě imunita je jedním z klíčových bojových technik, kterou tělo využívá při vstupu jakékoli viroví infekce do lidského těla. Základem úspěšného boje proti viru, a tím i zabránění mu v rozšíření se po těle, je prezentace virových peptidů na povrchu infikovaných buněk. Za jejich úspěch zodpovídají právě dědičné molekuly, o kterých jsme se zmiňovali výše. Na základě odhalení virů, které vstoupili do těla, začíná proces likvidování cizích těles, které v těle nemají co dělat. To mají na starost imunitní buňky, které jsou na základě jejich odhalení povolány do práce. Pokud má osoba imunitní systém, která nedokáže odhalit tyto viry včas a nechá je rozšířit se po těle, na venek nastává situace patrná pro oko, které říkáme „těžký průběh nemoci covid-19“. Právě tyto lidi hospitalizujeme v nemocnicích a potřebují nejrůznější přístrojové podpory základních životních funkcí. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Výzkumný test

Výzkumný test, který byl ruskými odborníky proveden, byl zrealizován na základě pomoci strojového modelu. Tento přístroj u lidí vyhodnocoval účinnost imunitních buněk. Tedy to, zda jsou imunitní buňky dostatečně schopné odhalit přítomnost viru včas, začít s ním bojovat a zničit ho dříve, než koronavirus napáchá v těle velké škody. Toto včasné rozpoznání a zahubení virů v těle je důležitým krokem pro boj s jakoukoli virovou infekcí. Ovšem u těch méně agresivních virů si maximálně týden poležíte v posteli. Když systém neodhalí včas tak agresivní virus jako je právě onemocnění covid -19, může z toho být malér, který skončí hospitalizací a napojením na podpory životních funkcí. Stejně tak, jako genetika udává vyšší riziko různých onemocnění, zejména těch rakovinotvorných, se dá pracovat i s genetikou a předurčeností koronavirových nemocí.

ZDROJHSE University