Vědci vyvinuli rychlotest na covid-19, kterému postačí stěr kůže

Zdroj obrázku: Pixabay

Britským vědcům se podařilo objevit test, který odhalí přítomnost koronavirového onemocnění pod kůži, postačí k tomu stěr z mastnější oblasti kůže.

PCR testy, které se provádí stěrem z nosu, sice není bolestivý, ale může být značně nepříjemný. A právě tomu by se dalo předejít, kdyby se vzorek pro test na koronavirus nestíral z nosu, ale z oblasti kůže, kde je mastnější. Právě pro to, jak jsou nosní výtěry nepříjemné, se vědci pořád snaží vymyslet variantu testování, kterou bychom snášeli lépe a byla by příjemnější. 

Vědci ve Velké Británii z University of Surrey spolupracovali s NHS Trust a univerzitami v Manchesteru a Leicesteru. Společně se jim podařilo dojít výsledku. Zjistili, že by bylo možné testovat lidi na koronavirus pomocí vzorků odebraných z kůže, která je bohatá na kožní maz. V rámci výzkumu odebrali kožní maz od pacientů, kteří leželi v nemocnici. Zhruba polovina z nich měla pozitivní výsledek na onemocnění koronavirem a druhá polovina měla test negativní. Studie opravdu potvrdila, že je možné testovat osoby tímto způsobem.

Zdroj obrázku: Pixabay

Průběh testování

Pacientům, kterým byl vzorek kožního mazu odebrán, byl odebrán pomocí obyčejného vatového tampónu. Jedinou podmínkou je, že maz musí být odebrán z takové oblasti lidské kůže, kde je mastnější. Odběry byly prováděny v oblasti obličeje, zad a krku. Lidé, kterým byla zjištěna zvýšená hladina lipidů oproti druhým lidem, bylo diagnostikované onemocnění koronavirem. Spolehlivost výsledků této studie byla publikovaná ve vědeckém časopise, kde se podařilo spolehlivost zvýšit v souvislosti s testováním dalších léků.

Budoucnost testování

Dokonce se zdá, že by takovýto způsob testování mohl mít budoucnost. Pořád se hledají jiné varianty, než je nepříjemné testování pomocí výtěru z nosu. Nosní výtěr se dá zvládat u dospělých lidí, ale nebude možné takto testovat děti, až se otevřou školky a školy. Neustále se hledá jiní, lepší, jednodušší a pro děti příjemnější varianta. Existuje již hned několik variant testování dětí, většina z nich se zakládá na testování ze slin. I testování na virus způsobený koronavirovým onemocněním pomocí získání vzorku kožního mazu má šanci uspět. Je možné, že právě takovéto testování má budoucnost.

Zdroj obrázku: Pixabay

Koronavirus v Čechách

Je to nedávno, kdy jsme řešili nedostatek lůžek v nemocnicích a možné převozy do zahraničních nemocnic. Můžeme být rádi, že jsme nakonec nedošli tak daleko. Pomalu se nám daří situaci dostat pod kontrolu. Spekuluje se o tom, že řešením, jak ze začarovaného kruhu ven, je zvládnout proočkovat všechny obyvatele. Vzhledem k nedostatku očkovacích vakcín a nemožnosti testovat děti, je to zatím pouze cíl dlouhodobějšího rázu. Proto se zdá, že pohodlné a neinvazivní testování by mohlo být řešením, které nám pomůže již v krátkém časovém intervalu. 

ZDROJUniversity of Surrey