Kouření v souvislosti s koronavirem, jak je to doopravdy?

Zdroj obrázku: Pixabay

To, že je kouření škodlivé jak osobě, která je „konzumentem“, tak i jejímu okolí, všichni dobře víme. Respirační onemocnění se mohou šířit už díky tomu, že při kouření není možné mít nasazenou roušku či respirátor.

Lidé v okolí i kuřák samotný jsou tak ohroženi dvojnásob – škodlivými látkami obsaženými v kouři a možné nákaze v důsledku nezakrytých dýchacích cest. Jak ale kouření ovlivňuje organismus kuřáků, pokud je zasažen koronavirem? 

Argumenty podložené vědeckými důkazy

Na toto téma bylo vydáno již několik studií, které se opírají o vědecké výzkumy. Například výzkum lékařského týmu z Benioffovy dětské nemocnice v San Francisku ukázal, že téměř 100 % mladistvých kuřáků má predispozice k těžkému průběhu onemocnění covid-19. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Další výzkum, který byl publikován v časopise Journal of Adolescent Health, analyzoval zdravotní potíže 400 mladých pacientů, kuřáků i nekuřáků, ve věku 18 až 25 let, kteří jsou nakaženi virem SARS-CoV-2. Byly jim v pravidelných intervalech po dobu 30 dnů prováděny testy na astma a diabetes a dále byla sledována srdeční činnost a stav důležitých orgánu, například jater. Výsledky prokázaly, že kuřáci jsou kvůli stavu plic a dalších orgánů více ohrožení než nekuřáci, a to z důvodu následného rozvinutí postcovidového syndromu, chronické únavy, dušnosti přecházející v astma apod. Kouření totiž poškozuje zejména plicní tkáň a oslabuje imunitní systém. 

Kuřáci jsou tudíž náchylnější na infekci a následný těžký průběh nemoci. S věkem se riziko nákazy a horšího průběhu nemoci rapidně zvyšuje, nejsou ale ušetřeni ani velmi mladí lidé, zvlášť pokud mají své zdraví podlomené tímto zlozvykem.

Zdroj obrázku: Pixabay

Mládí není zárukou zdraví

Hlavní výzkumnice Sally Adams uvádí, že rozsáhlé poškození plicní tkáně následkem kouření bývá jednou z hlavních příčin komplikací při onemocnění, což vede k častému umisťování kuřáků na jednotku intenzivní péče (JIP), nebo dokonce k úmrtí. Tímto chce důrazně varovat ty jedince, kteří spoléhají na své mládí a dobrou kondici – často si neuvědomují, že jejich tělo stárne právě díky kouření a dalším nezdravým návykům. Nyní máte další dobrý důvod k zahození cigarety – dejte si místo ní raději vitamínovou bombu v podobě ovoce a udělejte něco pro své zdraví.

ZDROJJournal of Adolescent Health