Učitelka byla očkována vakcínou AstraZeneca. Přišly nežádoucí vedlejší účinky a nevídaná reakce těla

Zdroj obrázku: Depositphotos

Očkování na koronavirus se rozšiřuje po celém světě a očkováno je více a více lidí každý den. Postupuje se pochopitelně podle věku, ale také podle zaměstnání. Vedlejší účinky jsou ovšem překvapivé.

Učitelka se nechala očkovat přípravkem AstraZeneca proti nákaze covid-19. Brzy poté padesátiletá obyvatelka Gdaňska umírala strachem kvůli komplikacím. Vedlejší účinky očkování pro ni byly extrémně závažné. Přesto lékaři ignorovali její poznámky. Experimentální vakcína zničila zdraví ženy. O všem se proto rozhodla promluvit s bulvárním plátkem Fakt.

Co se stalo?

Od začátku očkování proti koronaviru bylo příliš málo vysloveno o vedlejších účincích, protože každý z přípravků dostupných na trhu je stále ve fázi výzkumu. Přijetí tohoto typu vakcíny je proto riskantní a podle názoru odborníků se prakticky jedná o experimentování na lidech, protože výzkumy jsou velmi malé a vědci přesně neví, co může vakcína s lidmi po aplikaci udělat.

Teprve nyní se ukázalo, že varování specialistů byla pravdivá. Jedním z lidí, kteří se o tom přesvědčili, je Agata Klimkiewicz, která 22. února dostala vakcínu od společnosti AstraZeneca proti koronaviru. Žena z Gdaňska se zpočátku cítila poměrně dobře. Bohužel, jen několik hodin po očkování se u ní objevily příznaky podobné chřipce. Postupem času se situace dramaticky změnila. Dne 1. března se u pacientky objevily děsivé příznaky. Její obličej začal rychle bobtnat.

Nečekané vedlejší účinky

Učitelka řekla magazínu Fakt: „Během noci mě probudilo intenzivní pulzování obličeje, minutu po minutě mi začal obličej natékat.“ Agata měla vážné dýchací potíže. Myslela si, že zemře. Zavolala záchrannou službu. Lékaři bohužel usoudili, že svou situaci jen přehání a nic se jí ve skutečnosti nestalo. „Ignorovali mé volání o pomoc. Doporučili mi, abych se ráno sešla s praktickým lékařem, a celou noc jsem byla vzhůru. Bála jsem se, že se udusím a už se neprobudím,“ přiznala.

Zdroj obrázku: Pixabay

Objevily se u ní nežádoucí postvakcinační příznaky

Později byly příznaky ještě horší. Učitelka vzpomíná, že se nikdy předtím necítila tak špatně. „Myslela jsem, že umírám a byla jsem přitom v dobrém zdravotním stavu.“ Žena šla tedy k lékaři. Ten jí dal antialergickou injekci. Když se zdálo, že zdravotní krize byla překonána, problémy se vrátily dvojnásobnou silou. V noci se po celém těle Agaty objevily svědivé a rudé skvrny.

„Šla jsem do kuchyně pro trochu mléka. Když jsem si vzala lék, najednou jsem se zhroutila na zem. Ztratila jsem vědomí.“ Když sanitka dorazila, záchranáři se za každou cenu vyhnuli spojování symptomů pacientky se skutečností, že dostala vakcínu. Tvrdili, že příčina musí být jiná. Pak se u ženy objevily nesnesitelné bolesti na hrudi. Ukázalo se, že se v jejím těle vytvořila krevní sraženina. „Spojuji všechny příznaky s podáním vakcíny. Věřím, že si lidé zaslouží pravdivé informace,“ říká. Tato žena je samozřejmě výjimkou, protože většinou vedlejší účinky tak silné nejsou. Stát se ale může cokoli.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jaké jsou rizikové faktory?

Kardiolog Jacek Lewandowski před časem potvrdil, že mezi lidmi, kteří užívali přípravek AstraZeneca, je stále více případů trombózy. „Z pěti milionů očkovaných přípravkem AstraZeneca bylo hlášeno třicet případů trombózy. Záležitostí se zabýval bezpečnostní výbor Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), který ve čtvrtek dokončil předběžné přezkoumání zpráv o těchto událostech. Vakcíny je prý bezpečná a chrání před covid-19. Přínosy očkování převažují nad riziky vedlejších účinků.“

ZDROJTelewizja Leszno