Vlády se připravují na novou pandemii. Světová zdravotnická organizace odhaluje podrobnosti

Zdroj obrázku: Pixabay

Současná pandemie koronaviru ještě neutichla, ale mnoho vlád se již připravuje na další pandemii. Mezi hlavní strůjci této iniciativy je světová zdravotnická organizace WHO.

Pandemie koronaviru zasáhla prakticky všechny země na světě zcela nečekaně. Ukázalo se, že většina zemí není vůbec na něco takového připravena. Právě proto je zcela zásadní, abychom na další pandemie tohoto typu, které mohou být klidně i závažnější, byli zkrátka včas připraveni a věděli, co dělat. Řeší to nová iniciativa.

Být připraven se ukázalo jako klíčové

Právě současná pandemie koronaviru ukázala, že ani ty nejbohatší země na světě, které zároveň patří k těm nejvyspělejším, se nedokázaly s pandemií adekvátně vypořádat. Problémy mají všichni v podstatě až dodnes. Právě proto už dnes probíhají přípravy, jak potlačit příští pandemie.

Je totiž naprosto jasné, že dříve nebo později tady budeme mít pandemii další a je potřeba změnit celkový přístup, jakým se tento problém řeší. Právě obecná nepřipravenost systému na takovou situaci je tím zásadním problémem. Je potřeba také výrazně změnit přístup k vědě a k virologii.

Nové iniciativy v boji proti pandemii

Do čela boje proti budoucím pandemiím se stavějí také soukromé společnosti, mezi které patří také ZAPI. Ta je odhodlaná bojovat právě s takovými budoucími hrozbami. V současnosti je partnerem v rámci veřejného i soukromého sektoru, který financuje EU a průmysl. Účelem tohoto partnerství je detekce nových epidemiologických hrozeb v rámci Evropy i na celém světě, a také snaha těmto hrozbám čelit.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jednou z oblastí působnosti této iniciativy je mimo jiné sledování kontaktů lidí a zvířat. Bart Haagmans, což je virolog Erazmova universitního zdravotního střediska a zároveň člověk podílející se na řízení iniciativy ZAPI, hovoří o tom, že toto je potřeba sledovat zejména z důvodu stále častějšího kontaktu lidí a zvířat. Právě zde vznikla současná hrozba v podobě koronaviru, tedy v tomto případě na čínských trzích se zvířaty. Tato hypotéza sice není stále potvrzena, ale je to velmi pravděpodobné.

Zmiňovaný virolog také upozorňuje na to, že vlastní výzkum v této oblasti musí probíhat na řadě úrovní. Problémem podchycení původu pandemie je totiž skutečnost, že nelze rizika přesně specifikovat.

Zdroj obrázku: Pixabay

Nová opatření připravuje WHO

V úvodu jsme zmiňovali světovou zdravotnickou organizaci WHO, která sama připravuje opatření, jež je vhodné aplikovat. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus konkrétně vyslovil, že je potřeba, abychom byli lépe připraveni, uměli lépe předvídat a předcházet pandemiím. Taky je potřeba účinně reagovat na pandemii, hodnotit jejich vývoj a odhalovat příčiny. WHO se v rámci své iniciativy zavázala zajistit univerzální a rovný přístup k levným a účinným vakcínám či lékům u budoucích pandemií.

ZDROJWHO