Lékaři upozorňují na nejhorší příznak onemocnění koronavirem. Je zákeřný a takřka neodhalitelný

Zdroj obrázku: Pixabay

Pandemie koronaviru zasáhla celý svět a vyžádala si již přes dva a půl milionu obětí. Bezmoc a frustrace, se kterou se už rok potýkáme, zmařila další životy osob, které podlehly depresím.

Mnoho dalších lidí zemřelo kvůli přeplnění nemocnic, které musely odkládat operační zákroky a v některých případech i léčbu, což mělo zejména u seniorů fatální následky.

Lékaři a zdravotníci jsou unavení a jednotky intenzivní péče stále přeplněné. Pacientů, kteří potřebují napojení na plicní ventilaci, bohužel přibývá. Odborníci se snaží vydat ucelený přehled příznaků, které značí těžký průběh nemoci covid-19 . Odhalili však něco znepokojivého.

Zdroj obrázku: Pixabay

Nejzákeřnější příznak ze všech – bezpříznakovost

Mezi běžné příznaky koronaviru patří: dušnost, vysoká horečka, bolesti svalů a kloubů, v některých případech dokonce i žaludeční a střevní potíže. Nejznámějším příznakem je však ztráta čichu a chuti, čemuž se na počátku pandemie nepřikládala žádná váha.  Podobně je to i se stavem, kdy jste bez příznaků. Mnoho lidí to považovalo za výhru – prodělat tuto zákeřnou nemoc a nepocítit žádné symptomy. Nyní se však ukázalo, že bezpříznakovost může i zabíjet. 

To byl případ pacienta v Polsku, který byl nedávno převezen do nemocnice ve Zgierzu bez horeček, respiračních potíží a jakýchkoli dalších symptomů. Po základním vyšetření lékaři zjistili, že saturace krve kyslíkem činí pouze 60%. Bohužel se již nedalo udělat nic pro jeho záchranu. Pro srovnání – u zdravého člověka je saturace 95–99%. Pokud hodnota klesne pod 90%, je načase volat záchrannou službu. Při poklesu pod 80% se již jedná o kritický stav, který se projeví během několika desítek minut. Pokud je naměřená saturace nižší než 60%, hrozí bezprostřední kritická desaturace a ztráta vědomí. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Souvisí to s novými mutacemi?

Tento případ není ojedinělý. Další pacient měl respirační a střevní potíže, důkladné vyšetření však prokázalo, že je potřeba chirurgického zákroku, protože došlo k otoku střev. Vše v důsledku onemocnění koronavirem. Po bližším zkoumání se ukázalo, že oba pacienti onemocněli britskou mutací, díky které se vir stal odolnější, lépe šiřitelný a nenápadnější. 

ZDROJNatemat