Stále více dětí s covid-19 končí v nemocnici. Zneklidňující údaje z ministerstva

Zdroj obrázku: Pixabay

Většina z nás každý den se strachem pohlédne na aktualizovaná data týkající se pandemie, která na nás v posledním roce doléhá v plné síle. Čísla jsou to čím dál tím smutnější, hlavně v kolonce „Úmrtí“, kde číslo naskakuje po stovkách denně.

Ještě donedávna odborníci směřovali obavy nejčastěji k lidem nad 80 let a mladším s vážnými chorobami, které mohly být v kombinaci s covid-19 smrtelné. Nyní se ale věkový průměr osob hospitalizovaných s těžkým průběhem koronaviru pohybuje kolem šedesáti let, což je následkem toho, že v nemocnicích přibývají pacienti ve věku 20 – 30 let. 

Jak jsou na tom děti

Často se spekulovalo o zdravotních dopadech na děti, které prodělají koronavirus. Nyní už jsou informace ucelené, nikoli však příznivé. V průběhu pandemie se prokázalo, že děti často nemoc prodělají bezpříznakově, což představovalo velké riziko při styku s prarodiči a ostatními seniory nebo vážně nemocnými osobami v okolí. Žádné velké obavy o naše nejmenší tedy nepanovaly. To se však změnilo na podzim loňského roku, kdy bylo hospitalizováno několik desítek dětí se syndromem multisystémové protizánětlivé odpovědi, který může vést až k selhání orgánů a úmrtí. 

Zdroj obrázku: Pixabay

PIMS-TS – syndrom, při kterém selhávají orgány

Toto vážné onemocnění je i pro lékaře novinkou – poprvé bylo popsáno v dubnu 2020. Na první pohled připomíná Kawasakiho nemoc, která způsobuje aneurysmata koronárních tepen, což může mít za následek smrt. Nejčastěji postihuje děti do pěti let. Mezi společné příznaky patří: náhlá vysoká horečka, malinový jazyk, rozpraskané rty, otoky horních a dolních končetin s kožním zabarvením, otok očí a nadočnicových oblouků, bolesti hlavy, letargie. Dále se u PIMS-TS vyskytuje zvracení, bolesti břicha, průjem, bolesti v krku a zhoršené dýchání. Příznaky mohou přicházet i jednotlivě. Pokud takové příznaky zpozorujete u svých dětí, okamžitě vyhledejte lékaře, nebo volejte záchrannou službu.

Zdroj obrázku: Pixabay

Při včasném odhalení je léčba úspěšná

Nemoc přichází zpravidla dva až šest týdnů po infekci nemocí covid-19. Hospitalizace a lékařská péče je nutná. Pokud se nepodaří podat léčebné látky včas, dochází k srdečnímu, respiračnímu a jaternímu selhání. Léčba probíhá pomocí infuze s kortikoidy a imunoglobuliny, díky kterým se zablokuje nadměrná imunitní reakce a organismus se může vrátit do normálu.

Pacienti, kteří prodělají tento syndrom, jsou i nadále pod lékařským dohledem, protože zatím nejsou známé dlouhodobé následky. Lékaři apelují na rodiče, aby se v žádném případě nepokoušeli nemoc léčit v domácím prostředí a při nástupu příznaků PIMS syndromu okamžitě vyhledali lékařskou pomoc.