Atypický příznak koronaviru, který se často zaměňuje s jinou nemocí

Zdroj obrázku: PxHere

Máte pocit, že na vás něco leze, ale nejste si jistí, jestli jde právě o koronavirus? Možná máte následující atypický příznak, který může signalizovat i jiná onemocnění. 

Záludnost koronaviru spočívá například také v tom, že existuje mnoho různých příznaků. Na jejich základě je tak velmi obtížné spolehlivě určit onemocnění, takže provádění diagnostických testů je skutečně nezbytné. Kromě klasických a již notoricky známých příznaků jsou v poslední době potvrzovány další příznaky, které mohou být často zaměněny i s jinými nemocemi, což je velmi záludné pro správné trasování a včasné vyhledání odborné lékařské pomoci včetně provedení diagnostického testu. 

Velké množství příznaků

Právě velké množství příznaků, které se objevuje v souvislosti s koronavirem, dělá mnoha lidem starosti. Nikdy totiž nevíte, jestli je bolest hlavy a teplota spojená pouze s únavou, nebo se skutečně jedná o začátek onemocnění. S nadsázkou se dá konce říci, že existuje tolik různých příznaků, kolik je nakažených lidí. A to už je skutečně velká množství pro získání spolehlivých dat a určení toho, na co si vlastně dát pozor. Mezi klasické a nejčastěji se vyskytující příznaky koronaviru patří dušnost, horečka nebo kašel, ale se mohou objevit i nespecifické příznaky.

Zdroj obrázku: Pixabay

Mezi poměrně nově přidané nespecifické příznaky patří potíže s pokožkou, které je možné zaměnit za obyčejný ekzém či vyrážku. Toto zjištění je poměrně nedávné, takže dermatologické problémy jsou možná ještě častější, akorát k tomu nejsou dostupná potřebná čísla a statistiky. 

Podivné kožní problémy a vyrážky

K typickým příznakům, které se pojí s nákazou koronavirem se tak připojuje i další. Jde o dermatologické vyrážky, které se objevují na různých místech po těle. Typicky jde o problém, který se vyskytuje hlavně u lidí s celkově citlivější pokožkou. Vyrážka se objevuje zhruba devátý den od nákazy a bývá často indikátorem těžké formy onemocnění. Doprovodným příznakem je nepříjemné svědění v místě s vyrážkou. Jakmile se u vás něco podobného objeví, vyplatí se navštívit odborníka a nechat si provést test. Diagnóza je navíc víceméně jistá, pokud se k tomuto nespecifickému příznaku přidá i některý ze symptomů, které jsou velmi časté a objevují se snad u většiny nemocných. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Kdy jít na test na koronavirus? 

Z následujících informací o velkém množství různých příznaků vlastně není zřejmé, v jaké situaci je nutné jít na test na koronavirus. Odpověď je však překvapivě jednoduchá a spočívá v testování během každého podezření na nákazu. To je hlavně v případě, kdy pozorujete tyto příznaky a víte, že jste byli ve styku s nemocným člověkem. Preventivním testováním také rozhodně nic nezkazíte a budete mít větší jistotu, že jste v pořádku a zatím bez onemocnění. 

ZDROJPopularne