Znepokojivé zjištění, že koronavirus může zničit sluch

Zdroj obrázku: Pixabay

Příznaky a dlouhodobé problémy, které mohou být spojené s koronavirem jsou stále horší. Nově se objevuje například poškození sluchu u osob, které koronavirus prodělali. Jak je to možné?

Dlouhodobé příznaky koronaviru a veškeré problémy, které přetrvávají i po odeznění akutní fáze nemoci, rozhodně nejsou nic příjemného. V takovém případě je nutné dopředu vědět, co se vlastně může stát, protože díky tomu mohou lidé lépe dodržovat hygienická opatření a chránit zdraví své i všech lidí okolo. 

Nebezpečná komplikace

Prodělání infekce koronaviru může vést k nečekaným a nebezpečným vedlejším příznakům. Konkrétně jde o různá poškození funkce mozku, což se může projevit mnoha způsoby. V praxi se tak objevují lidé, kteří bojují se závratěmi, potížemi se soustředěním i zkreslenými funkcemi, jako jsou chuť a čich. Obrovský problém spočívá v tom, že tyto potíže přetrvávají často i dlouho po odeznění infekce. Podle lékařů jde bohužel o jasné známky postižení nervové soustavy, což může v krajním případě vést až k problémům s pamětí, mrtvici nebo Alzheimerově chorobě

Zdroj obrázku: Pixabay

Problémy se sluchem

Právě poruchy sluchu začaly být v posledních měsících velmi zkoumaným a aktuálním tématem. Už dlouho je známo, že se tyto komplikace pojí přímo s nemocemi, které napadají ušní oblasti. Jde o spalničky, příušnice nebo meningitidu. Zároveň se však na tento seznam nemocí ohrožujících sluch může zařadit právě koronavirus. 

Poměrně výrazné procento případů

Aby nešlo pouze o prázdné zmiňování existence tohoto problému, jsou dostupná data o tom, že se problémy se sluchem týkají zhruba 7 až 15 procent lidí, kteří prodělali infekci koronavirem. To už je poměrně značné procento, které je potřeba brát v úvahu a začít přicházet s možnými řešeními a případnou léčbou sluchového systému. Napadení sluchových center se potvrdilo i při pitvách zemřelých lidí na koronavirus. Je tak neprosto jasné, že patogen útočí také na uši

Zdroj fotografie: Depositphotos

Komplikovaná léčba

Bohužel je špatnou zprávou, že jakmile se objeví tento problém, je následná léčba složitá, komplikovaná a zdlouhavá. Z velké části je to i kvůli tomu, že stále chybí dostatek důležitých dat, s jejich pomocí by bylo možné odhalit konkrétní příčinu a nastolit odpovídající léčbu se vším všudy. Nejlepším lékem tak stále zůstává prevence proti nákaze koronavirem. 

ZDROJPopularne