Zlatý most ve Vietnamu je mezi mladou generací nejoblíbenější destinací

Zdroj obrázku: Pixabay

Zlatý most, nacházející se nedaleko vietnamského města Danang, je podle britského deníku Daily Mail největším novým divem světa. Seznam je založený na rozsáhlém průzkumu mezi mileniály.

Žebříček nejpůsobivějších nových divů světa je poměrně unikátní. Deník se totiž rozhodl uspořádat průzkum mezi tzv. mileniály, tj. lidmi, kteří se narodili v době od roku 1982 až 2000. Na vrcholu sestaveného žebříčku se umístil Zlatý most, architektonický skvost z roku 2018. Jeho design vyobrazuje dvě obří ruce vyrůstající ze země a držící 150 metrů dlouhý most pro pěší. Z něj si mohou lidé užít výhled na pobřežní město.

Chůze mezi božíma rukama

Hlavní architekt uvedl, že chtěl vyvolat pocit chůze po zlaté nitce protahující se božíma rukama. Noviny také poznamenaly, že během krátké chvíle od jeho otevření se na Instagramu objevilo přes 20 000 příspěvků s hashtagem #goldenbridgevietnam. Díky svému surrealistickému vzhledu se Zlatý most objevuje pravidelně v řadě prestižních mezinárodních denících.

Získává také mnohá ocenění. Časopisem Time byl zařazený mezi 100 nejlepších míst světa, o rok později získal ocenění Vietnam Property Awards. Na World Travel Awards 2020 byl oceněný jako „Nejlepší turistický most světa“. Jde o novou ikonu cestovního ruchu, která přitahuje zejména mladé cestovatele. Podobně jsou na tom i další stavby umístěné v žebříčku.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jméno mu dala zlatá barva

Most byl pojmenován „zlatý“, jelikož na první pohled vypadá, jako by byl vyrobený z čistého zlata. Ruce jsou vyrobené z ocelového pletiva, díky povrchové úpravě ale působí dojmem zvětralého kamene. Podél zábradlí se pak ještě táhnou dlouhé záhony fialových lobelek, které v létě rozkvétají. Celý projekt stál 2 miliardy dolarů (přibližně 44 miliard českých korun) a jeho výstavba trvala jeden rok. Investice se ovšem vyplatila, každý měsíc most navštíví tisíce turistů.

Oblast láká i na další atrakce

Most je unikátní i svým umístěním. Nachází se ve výšce 1400 metrů nad mořem, takže návštěvníci mají pocit, že se prochází v oblacích. Scenérii dokresluje kopec Ba Na, který dlouhodobě patří k vyhledávaným turistickým destinacím. Mimo jiné se zde nachází i replika středověké francouzské vesnice, zahrady nebo muzeum voskových figurín. Turisty do oblasti láká také jedna z nejdelších kabinových lanovek na světě. Dráha o délce 5772 je v provozu už devět let.

Zdroj obrázku: Pixabay

Nové divy světa mají za úkol zajmout hned

Na dalších horních příčkách nových divů světa Daily Mail se umístily stavby jako Bosco Verticale v Miláně, věž Dubai Frame, kruhový objezd medúz na Faerských ostrovech nebo Jungle Swings na ostrově Bali v Indonésii. Zatímco původní divy světa získaly svůj status coby místa s kulturní, náboženskou či uměleckou hodnotou až po stovkách nebo tisících let, nové divy jsou navržené tak, aby byl jejich dopad okamžitý. I proto se snaží svou konstrukcí co nejvíce zaujmout.

ZDROJVietnamnet