Dabér Apua ze seriálu Simpsonovi se chce omluvit všem Indům

Zdroj obrázku: Freepik

Hank Azaria, herec dabující oblíbenou postavičkou Inda Apua ze seriálu Simpsonovi, se chce omluvit všem Indům. Hlas postavě propůjčoval od roku 1989, v roce 2020 ale skončil.

Azaria se nedávno objevil v podcastu Armchair Expert, kde promluvil o tom, jak lidé kritizovali stereotypické vyobrazení jižních Asiatů. Herec uvedl, že právě proto vnitřně cítí, že by měl osobně obejít všechny obyvatele Indie a omluvit se jim. Řekl také, že občas to i činí, když se s některým Indem setká.

Je v kontaktu s indickými studenty

Azaria dále uvedl, že je v kontaktu se školou svého syna a s některými studenty pocházejícími z Indie, aby získal vhled do celé situace. Například jeden sedmnáctiletý student prý nikdy neviděl ani jednu epizodu seriálu Simpsonovi, ale ví, co jméno Apu znamená. Stalo se jakousi urážkou, stereotypem a hanlivým označením. Vnímá, že lidé indické národnosti jsou vnímaní ostatními přesně tak, jako je tomu v seriálu.

Hank Azaria, herec bílé pleti, více než třicet let propůjčoval hlas indickému prodavači a používal pro to silný akcent. Ze seriálu ale tak úplně nezmizel. Jeho hlasem stále promlouvá majitel baru Vočko. Ještě loni daboval také černošskou postavu jménem Carl Carlson, nakonec se ale role vzdal ve prospěch afroamerického herce Alexe Deserta. Nyní herec vyzývá k najímání dabérů, kteří mají stejnou barvu pleti a stejnou národnost jako dabované postavičky.

Apu je zdrojem kontroverzí

Postava Apua se dostala do popředí zájmu už dřív. V roce 2017 byla předmětem zkoumání dokumentu The Problem of Apu, která se zaměřila na negativní a stereotypické vyobrazení jižních Asiatů. Dokumentární režisér Hari Kondabolu na Twitteru v polovině dubna vyjádřil podporu a hluboký respekt k Hanku Azariovi. Podle něj je herec důkazem, že lidé se mohou měnit k lepšímu a celý život se vyvíjet. Herce vnímá jako milého a ohleduplného člověka.

ZDROJChannelnewsasia