Dřeváky se opět vrací do módy, dají se kombinovat se vším

Zdroj obrázku: Pixabay

Dřeváky se opět vrací do módy. Do svých módních přehlídek už je zařadily i proslulé značky jako je Louis Vuitton, Gucci nebo Celine. Na bez tkaničkový look si ale budou nositelky muset zvyknout.

Dřeváky jsou žhavým hitem jara letošního roku. Jejich comeback odstartovala módní značka Hermes, kdy se na přehlídce letošního jara a léta objevila každá modelka s okovanými botami a nenápadným písmenem „H“ v kaštanové, vanilkové nebo černé barvě. Ostatní módní návrháři se nenechali zahanbit a brzy přišli se svou vlastní inovací a provedením. Teď se pomalu zařazují do šatníku některých odvážných žen.

Různé pojetí návrhářů

Londýnská designérka Molly Goddard spojila síly s Ugg, aby vytvořila dřeváky na světlých platformách, značka Hunter zase představila pestrobarevné gumové boty podobné zahradnickým gumákům. Dřeváky JW Anderson jsou ozdobené zlatými řetězy. To svádí k zamyšlení, k jakému účelu a pro jakou skupinu lidí byl původně tento druh obuvi určený.

Kde se vzaly dřeváky?

Světoznámé dřeváky pochází z Holandska a objevují se už ve 13. století. Jak název napovídá, vyřezávaly se původně čistě ze dřeva. Postupem času se ale dočkaly mnoha inkarnací, v 19. století například byly běžnou součástí oděvu farmář. Za inspiraci pro své zátiší si je vzal i slavný malíř Van Gogh. Dřeváky pro pracovníky bývaly hladké a jednoduché, existovaly ale i dřeváky pro slavnostní události. Ty pak bývaly umně řezbářsky zdobené a často i malované lidovými motivy.

Dříve se vyráběly především z topolu a vrby. Představovaly poměrně levnou a dobře odolnou obuv, která byla také voděodolná. Dřeváky jsou součástí mnoha tradic, dnes se stále v některých oblastech nosí na svatbu. K tomuto účelu slouží dřeváky z lípy. Také se tradovalo, že muž, který chce ženě vyznat lásku, pro ni ručně vydlabe pár dřeváků. Dřeváky stále žijí díky turistům, kteří si ročně z Nizozemska odváží až tři miliony párů.

Zdroj obrázku: Pixabay

Dřeváky jako projev feminismu

Dnes se definice dřeváků poměrně změnila. Co dělá dřeváky tím, čím jsou? Dřevěná platforma s koženým řemínkem? Uzavřená špička a volná pata? Každý módní návrhář si z definice vzal vlastní poznatky a snažil se je přetvořit ke své spokojenosti. Někteří návrháři v nich vidí feministickou obuv ve smyslu rozvracení zažitých stereotypů a představ o tom, co je atraktivní. Robustní a těžké boty jsou totiž na hony vzdálené střevícům s jehlovými podpatky.

Je ale krajně nepravděpodobné, že se dřeváky zařadí do šatníku většiny žen. Vlivem těžkých dřevěných podešví chůze v nich nebývá příliš pohodlná. A to i přesto, že moderní dřeváky jsou většinou vybavené polstrováním nebo paměťovou pěnou. Jsou také poměrně těžké a špatně se navlékají. Chůze v dřevácích vyžaduje koordinaci a nějakou dobu, než si na ně člověk zvykne.

Zdroj obrázku: Pixabay

Na dřevě záleží

Výrobci uvádění, že druh dřeva je zásadní. Například borovice je lehká a tudíž pro výrobu bot vhodná. Pohodlí je relativní záležitost, každopádně ženy, které si zvykly nosit především tenisky, čeká šok. Boty nejsou vůbec pružné a tak mohou mít nositelky pocit, že šlapou v tuhém karamelu. Dalším problémem jsou nerovné chodníky a dlažební kostky, které chůzi v dřevácích také značně ztěžují. Jsou ale i tací extremisté, kteří si k dřevákům přidělávají kolečkové brusle nebo lyže a považují je za skvělou rehabilitační pomůcku.

A pokud se rozhodnete si dřeváky přece jen pořídit? Kombinujte je s džínovými kalhotami se širokými nohavicemi, vysokými vlněnými ponožkami nebo dlouhými šaty. Dobře vypadají také s širokými černými kalhotami a bílým tričkem. Pak mohou dokonale vyniknout. V létě se dají nosit i naboso. Módní znalci je mohou zkusit kombinovat i s elegantním overalem nebo květinovými midi šaty. Skandinávský styl navodí kombinace dřeváků a tlustých vlněných svetrů.

ZDROJChannelnewsasia