Satelit vyrobený ve Vietnamu je připraven k vypuštění na oběžnou dráhu

Zdroj obrázku: Pixabay

Po dlouhém vývoji a následném vytvoření mikrosatelitu NanoDragon obdrželo nyní Vietnamské národní vesmírné středisko (VNSC) výsledky jeho testování. Na jejich základě má být mikrosatelit NanoDragon vypuštěn na oběžnou dráhu během japonského fiskálního roku 2021. 

Zařízení bylo odesláno do Japonska do Technologického institutu v Kjúšú za účelem kontroly v prostředí, jehož cílem je simulovat podmínky, kterým bude satelit čelit po startu. Satelit všemi testy prošel úspěšně. V současné době byl satelit vrácen zpět do Vietnamu, kde funguje v běžném provozu. Do budoucna se počítá s tím, že bude vypuštěn na oběžnou dráhu japonskou raketou Epsilon. Datum startu je očekáván v japonském fiskálním roce 2021.

Mikrosatelit NanoDragon

Mikrosatelit NanoDragon, vážící cca 4 kg, byl vyvinut Vietnamským národním vesmírným střediskem (VNSC) ve spolupráci s Vietnamskou akademií věd a technologií (VAST) jako výsledek projektu „Vývoj, zahájení a zkušební provoz satelitů třídy Nano“. Tento projekt probíhal v rámci „Národního programu vědy a technologie pro vesmírné technologie na období 2016-2020“. Design, integrace a funkční testy tohoto mikrosatelitu byly provedeny výhradně ve Vietnamu. Tam byly vyrobeny i jeho jednotka distribuce energie a některé další podpůrné desky. 

Úkol NanoDragonu

Jak řekl Le Xuan Huy, zástupce generálního ředitele VNSC, se předpokládá, že NanoDragon bude fungovat na sluneční synchronní oběžné dráze (SSO) ve výšce zhruba 560 Km. Hlavním úkolem zařízení bude integrovat automatický identifikační systém (AIS), který se používá za účelem sledování plavidel na moři. Pomocí soustavy nanosatelitů tak bude možné zabránit kolizím lodí. Byl také navržen tak, aby ověřil kvalitu japonského systému satelitní navigace a určování polohy, spolu s novým, pokročilým palubním počítačem, který byl vyvinut výhradně pro mikrosatelity. 

ZDROJVietnamnet