Hongkong z ptačí perspektivy: Jak se projet na lanovce The Peak Tram bez čekání

Zdroj obrázku: Pixabay

Bývaly dny, kdy bylo možné nastoupit do The Peak Tram v Hongkongu bez čekání a bez front. Jednoduše jste si koupili jízdenku a jeli jste. To už je však dávno pryč. Dnes většina turistů zažije diametrálně odlišnou zkušenost – dlouhé řady lidí, nekonečné čekání a nervózní turisté všude okolo. Přesto to vše ale stojí za zážitek projekt se historickou lanovkou, která byla poprvé otevřena v roce 1888.

Dnes vám vysvětlíme, jak si návštěvu na The Peak Tram užít co nejvíc a minimalizovat dobu čekání. Bezpochyby je to jedna z nejlepších atrakcí, kterou byste v Hongkongu rozhodně neměli vynechat.

Atrakce pro celou rodinu

Jakmile se svezete na The Peak Tram, pochopíte její význam. Stavba této lanovky byla ve své době naprostým technologickým zázrakem. Trvalo celé tři roky, než bylo vůbec položeno prvních 0,87 míle drážní stopy. Na stavbě se podíleli tisíce stavebních dělníků a inženýrů a celý projekt byl na svou dobu velmi odvážný a megalomanský. Samotná lanovka prošla transformací z parního stroje na současný elektromotor a výrazně lehčí vozy. Repliku prvního vozu lze stále vidět na vrcholu The Peak. Cesta lanovkou trvá v každém směru asi 7-8 minut.

Zdroj obrázku: Pixabay

Nejlepší čas na projížďku

The Peak Tram začíná jezdit už v 7 hodin ráno, ale problém je v tom, že nahoře na vrcholu nebude v té době nic otevřeno. Rozhodně se tak o některé zážitky ochudíte – na druhou stranu, jistojistě se vyhnete davům turistů a také si užijete krásný výhled na probouzející se město. Daleko lepší zážitek je ale naplánovat si výlet na trochu déle a nahoře také poobědvat nebo povečeřet.

Fronta přes celou ulici

Pokud si vyhledáte nějaké fotky ze spodní stanice lanovky, jistě vás zděsí davy, které čekají na nákup lístku a projížďku touto tramvají. To, co je ale vidět zvenku, je ve skutečnosti jen část fronty. Ještě i uvnitř samotné budovy je spousta místa pro čekající lidi a často se fronty hýbou jen velmi pomalu. Ačkoliv má lanovka velkou kapacitu, připravte se na to, že si počkáte někdy i několik hodin. Dá se tato fronta nějak přeskočit nebo si dobu čekání alespoň zkrátit?

Existuje hned několik způsobů, jak si čekání zkrátit. Asi tím vůbec nejjednodušším je zakoupit si lístky dopředu. Tak přeskočíte část fronty, která venku čeká na samotné zakoupení jízdenek. Stále vás však bude čekat fronta uvnitř. Rozhodně ale ušetříte spoustu času. Podobnou výhodu nabízí také karta Octopus. I díky ní přeskočíte část čekajících a na lanovku se dostanete rychleji. Existují však i lepší možnosti.

Zdroj obrázku: Pixabay

Klook

Klook nabízí různé kombinace balíčků jízdenek pro The Peak Tram, Madame Tussauds, Sky Terrace 428 a restauraci Bubba Gump. Mají také poukaz na sjezdový autobus. Navíc se vstupenky Klook prodávají se slevou za maloobchodní ceny. Je to velmi rychlé a efektivní řešení. Je třeba vědět to, že prohlídky tramvají Klook Peak začínají na hlavním nádraží.

Průvodce vás provede z hlavního nádraží na dolní terminál, což trvá asi 10-15 minut. Cestou vám poví něco o slavných památkách a budovách, takže je to tak trochu i okružní prohlídka. Budete mít oranžovou nálepku Klook, abyste se odlišili od ostatních skupin a dostanete zvolenou kombinaci lístků.

Díky tomu můžete přeskočit i všechny ostatní jednotlivce, kteří čekají na vstup a jediní, kdo by vás mohli zdržet, jsou jen další podobné skupiny. Těch ale nebývá mnoho, obvykle počkáte 10 nebo 15 minut.

Co dělat na vrcholu?

Na vrcholku nevynechte Sky Terrace 428. Je to vyhlídková plošina, odkud máte nádherný výhled na panorama Hongkongu. Pokud je dobré počasí, vyplatí se si za vstup zaplatit, byť to není zrovna levná záležitost. Pokud je však zamračeno nebo deštivo, s klidným srdcem to vynechte – stejně byste nic neviděli. Na vrcholku se dá strávit několik hodin nákupy, jídlem i focením. Užijte si tento čas na maximum.

ZDROJlajollamom