Nejúžasnější žebírka, jaká jste kdy ochutnali – to jsou korejské Galbi

Zdroj obrázku: Pixabay

Recepty na grilovaná žebírka nemusí pocházet jenom z USA, kde jsou přeborníci na BBQ. Zkuste i netradiční korejský recept. Zaujme vás jak svým postupem, tak unikátními ingrediencemi, které vytvoří skvělou chuť.

Krátká hovězí žebra marinovaná ve speciální barbecue omáčce jsou největší stálicí korejských grilování. Není divu, jedná se o skutečný zázrak mezi tamními pokrmy. Díky své originální chuti a křehkému, rozpadajícímu se masíčku z vás tento recept udělá hvězdu každé grilovačky. Stačí jen výběr kvalitního masa a trocha péče, kterou masu dopřejete tou nejskvělejší marinádou pod sluncem. Ale dejte si pozor – po sundání tohoto lahodného pokrmu z grilu od vás hosté nebudou chtít odejít!

Zdroj obrázku: Pixabay

Najděte skvělého řezníka a naučte se pár triků

Pro koupi vhodného kusu krátkých žebírek bude nejlepší zajít do prověřeného řeznictví, protože, co si budeme povídat, na kvalitě masa stojí a padá každý recept. Nebojte se požádat obsluhu za pultem o ukázání vybraného kousku a rovnou si můžete říct i o radu jak jej správně nakrájet. Pokud patříte mezi odvážlivce, můžete to zkusit podle našeho návodu, který naleznete u receptu. Pokud jste již navštívili korejskou restauraci, kde se jídlo připravuje přímo před hostem, pak možná máte způsob přípravy okoukaný. 

Vytvořte mistrovské dílo

To dokážete pomocí speciální marinády. Korejská kuchyně se vyznačuje využíváním čerstvých surovin a to i při nakládání masa. Není proto výjimkou, že v korejských marinádách najdete hrušky, jablka, ananas a spoustu dalšího ovoce, jehož sladkost je ale výbornou kombinací dalších surovin jemně potlačena tak, aby se z hlavního chodu nestal dezert. Ovoce má za úkol zjemnit vlákna masa, které se tak stává křehkým a drží šťávu uvnitř. Specifikem korejských pokrmů je také sladko-slaná chuť, která je ale dokonale vyvážená, což není zásluhou samotného ovoce, ale také ostatních ingrediencí, například nasládlé čerstvé cibulky. 

Recept, podle kterého to zvládne každý

Na Galbi není vůbec nic složitého, jde jen o smíchání ingrediencí ve správné kvalitě a poměru. Trochu obtížnější možná bude samotná příprava masa, které je potřeba nakrájet tak, aby vznikl jeden co nejdelší a nejtenčí plátek jednou stranou stále přiléhající ke kosti. Tomuto způsobu krájení se říká „na motýlka“ a spočívá v nakrojení tenkého plátku masa (nesmí dojít k úplnému překrojení), což se opakuje několikrát v závislosti na tloušťce masa, přičemž se strany, ze kterých se provádí řez, pravidelně střídají. Takto nařezané maso se nakonec omotá kolem kosti a bude tak schopné absorbovat co nejvíce marinády pro dokonalou chuť. Pokud zvládnete tohle, máte už vyhráno. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Na marinádu budete potřebovat hlavně kvalitní suroviny, které zaručí dokonalý výsledek. Dejte si záležet a v obchodu vyberte ty nejlepší kousky, které budou k dispozici. Možná bude potřeba zajít do specializovaného obchodu, kde s jistotou najdete vše potřebné. Na nákupní seznam si připište následující:

  • Hruška nashi – tato zvláštní odrůda hrušky, která svým tvarem připomíná spíše jablko, se vyznačuje výraznou sladkou chutí a šťavnatostí. Lze ji přirovnat ke kříženci mezi jablkem a hruškou. Pokud nashi neseženete, je možné ji nahradit sladkým červeným jablkem nebo obyčejnou hruškou. Zajímavost: Nashi v japonštině znamená hruška, takže hruška nashi znamená hruška hruška ☺)
  • Česnek – korejská jídla jsou známá svou specifickou česnekovou chutí
  • Zázvor – zázvor krásně podtrhne ostrost česneku a zároveň se spojí se sladkostí ovoce, není však v tomto receptu nezbytný
  • Cibule – je potřeba ji nasekat nadrobno, jedině tak se dostane do každého záhybu masa
  • Mirin – japonské sladké víno vhodné k vaření, prohloubí chuť marinády
  • Sójová omáčka – kvalitní sójová omáčka vyváží svou slaností sladkost ovoce
  • Sezamový olej – kvalitní olej se specifickou chutí
  • Cukr – díky cukru maso při tepelné úpravě jemně zkaramelizuje
  • Černý pepř – zajistí lehce pikantní chuť

Všechny ingredience jednoduše smíchejte podle chuti a maso nechte marinovat v uzavřeném sáčku nebo nádobě alespoň 24 hodin. Potom už můžete předvést svůj zlatý hřeb večera hostům a pustit se do grilování. Přejeme dobrou chuť.

ZDROJrecipetineats