Rychlé asijské ramen nudle s hovězím masem

Zdroj obrázku: Pixabay

Připravte si hůlky! Karamelizované hovězí maso, ramen nudle a sladkokyselá omáčka – to jsou základní ingredience tohoto velmi chutného pokrmu. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá a určitě si tak získá i vaše chutě. 

Asijské nudle na všechny způsoby jsou oblíbeným jídlem, hlavně tehdy, když potřebujeme rychle zahnat hlad. Ale nemusíte pro ně jen do asijského bistra. Pokud rádi vaříte a nechte se inspirovat naším receptem a uvařte si asijskou specialitu: ramen nudle s hovězím masem. Velkým benefitem tohoto jídla je, že je levné a dá se se uvařit pouze v jednom hrnci. Jak na to? 

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak uvařit ramen nudle v jednom hrnci

 Ano, je to pravda! Tyto ramen nudle s hovězím masem uvaříte v jednom hrnci. Výhodou určitě je, že nebudete muset umývat další hrnec, ve kterém byste vařili samotné nudle. Ale důležitějším faktorem u tohoto receptu je to, že škrob z nudlí funguje jako zahušťovadlo omáčky. Zde je tedy jednoduchý návod – 4 minuty na cibuli a hovězí maso, 2 až 3 minuty na nudle.

Ingredience:

  • 2 balíčky ramen nudlí nebo instantních nudlí
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • 2 lžička sezamového oleje
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku
  • Půlka cibule
  • 1 litr vody
  • Hrst fazolových klíčků nebo jarní cibulka

Omáčka:

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce omáčky hoisin 
  • 1 lžíce rýžového vína

Postup:

  1. Nejprve na oleji osmahněte hovězí maso s omáčkou. Nechte maso pěkně zkaramelizovat, protože to je klíč k chuti v tomto receptu. 
  2. Uprostřed udělejte důlek, přidejte vodu a do vody vložte ramen nudle nebo instantní nudle. Tímto způsobem tak vytvoříte místo pro vaření nudlí a zároveň to ochrání maso před ztrátou karamelizace, ke které by došlo vařením ve vodě. 
  3. Po 45 sekundách nudle otočte, po dalších cca 30 sekundách budou dostatečně měkké, abyste je mohli promíchat s masem a omáčkou. 
  4. Za 2-3 minuty budou nudle uvařené do měkka. Navrch můžete přidat velkou hrst fazolových klíčků nebo nasekat cibulku. 

Kouzlo tohoto receptu je v tom, že musíte postupovat opravdu rychle, protože nudle musí být uvařené do 3 minut. Pokud je budete vařit déle, budou příliš měkké a lepkavé. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Jaké ingredience se hodí k ramen nudlím? 

Tento recept je velmi variabilní a přidat můžete ingredience podle své chuti a možností. Nejčastější přísadou je cibule a česnek. Dokonce si můžete uvařit vegetariánskou verzi a místo mletého hovězího masa použít fazole. Ideální přísadou je také jemně nakrájené zelí, mrkev, baby špenát nebo kapusta. 

Pokud použijete jinou zeleninu, kterou je třeba vařit déle a která pouští příliš mnoho vody (paprika, cuketa, houby), nejprve ji uvařte a přidejte do jídla až na konci. Příliš mnoho tekutiny by totiž znehodnotilo nudle a maso by ztratilo svůj zkaramelizovaný povrch.  

Ramen nudle nebo instantní nudle? 

Možná jste se polekali při čtení „instantních nudlí“, protože je máte spojeny s nezdravým jídelníčkem. Ale nebojte se. Jakékoli instantní nudle budou fungovat dobře, protože nepoužijeme přiložený sáček s kořením (který opravdu obsahuje velké množství soli) i s olejem. Pokud tedy zrovna nemáte ramen nudle, instantní nudle jsou dobrou náhradou. A nejen to, Tato asijská pochoutka bude dobře fungovat i s jakýmkoli jiným druhem nudlí – rýžové, udon, vaječné, pšeničné…

ZDROJrecipetineats