Připravte si hůlky! Karamelizované hovězí maso, ramen nudle a sladkokyselá omáčka – to jsou základní ingredience tohoto velmi chutného pokrmu. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá a určitě si tak získá i vaše chutě.
Asijské nudle na všechny způsoby jsou oblíbeným jídlem, hlavně tehdy, když potřebujeme rychle zahnat hlad. Ale nemusíte pro ně jen do asijského bistra. Pokud rádi vaříte a nechte se inspirovat naším receptem a uvařte si asijskou specialitu: ramen nudle s hovězím masem. Velkým benefitem tohoto jídla je, že je levné a dá se se uvařit pouze v jednom hrnci. Jak na to?
Jak uvařit ramen nudle v jednom hrnci
Ano, je to pravda! Tyto ramen nudle s hovězím masem uvaříte v jednom hrnci. Výhodou určitě je, že nebudete muset umývat další hrnec, ve kterém byste vařili samotné nudle. Ale důležitějším faktorem u tohoto receptu je to, že škrob z nudlí funguje jako zahušťovadlo omáčky. Zde je tedy jednoduchý návod – 4 minuty na cibuli a hovězí maso, 2 až 3 minuty na nudle.
Ingredience:
- 2 balíčky ramen nudlí nebo instantních nudlí
- 1 lžička slunečnicového oleje
- 2 lžička sezamového oleje
- 200 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku
- Půlka cibule
- 1 litr vody
- Hrst fazolových klíčků nebo jarní cibulka
Omáčka:
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce omáčky hoisin
- 1 lžíce rýžového vína
Postup:
- Nejprve na oleji osmahněte hovězí maso s omáčkou. Nechte maso pěkně zkaramelizovat, protože to je klíč k chuti v tomto receptu.
- Uprostřed udělejte důlek, přidejte vodu a do vody vložte ramen nudle nebo instantní nudle. Tímto způsobem tak vytvoříte místo pro vaření nudlí a zároveň to ochrání maso před ztrátou karamelizace, ke které by došlo vařením ve vodě.
- Po 45 sekundách nudle otočte, po dalších cca 30 sekundách budou dostatečně měkké, abyste je mohli promíchat s masem a omáčkou.
- Za 2-3 minuty budou nudle uvařené do měkka. Navrch můžete přidat velkou hrst fazolových klíčků nebo nasekat cibulku.
Kouzlo tohoto receptu je v tom, že musíte postupovat opravdu rychle, protože nudle musí být uvařené do 3 minut. Pokud je budete vařit déle, budou příliš měkké a lepkavé.
Jaké ingredience se hodí k ramen nudlím?
Tento recept je velmi variabilní a přidat můžete ingredience podle své chuti a možností. Nejčastější přísadou je cibule a česnek. Dokonce si můžete uvařit vegetariánskou verzi a místo mletého hovězího masa použít fazole. Ideální přísadou je také jemně nakrájené zelí, mrkev, baby špenát nebo kapusta.
Pokud použijete jinou zeleninu, kterou je třeba vařit déle a která pouští příliš mnoho vody (paprika, cuketa, houby), nejprve ji uvařte a přidejte do jídla až na konci. Příliš mnoho tekutiny by totiž znehodnotilo nudle a maso by ztratilo svůj zkaramelizovaný povrch.
Ramen nudle nebo instantní nudle?
Možná jste se polekali při čtení „instantních nudlí“, protože je máte spojeny s nezdravým jídelníčkem. Ale nebojte se. Jakékoli instantní nudle budou fungovat dobře, protože nepoužijeme přiložený sáček s kořením (který opravdu obsahuje velké množství soli) i s olejem. Pokud tedy zrovna nemáte ramen nudle, instantní nudle jsou dobrou náhradou. A nejen to, Tato asijská pochoutka bude dobře fungovat i s jakýmkoli jiným druhem nudlí – rýžové, udon, vaječné, pšeničné…