Prvenství v nejlepší ceně rýže nyní drží Vietnam! Porazil tak Thajsko a Indii

Zdroj obrázku: Pixabay

Průměrná prodejní cena za rýži je velmi řešena v oblasti asijských zemí. Nyní se však na prvním místě umístil Vietnam, porazil tak po dlouhé době dvě dominantní země.

O nejlepší cenu i objem vývozu rýže bojuje už léta Vietnam, Thajsko i Indie. Nyní se však na první příčku nečekaně pomalu dostává Vietnam, který si v minulém roce vedl moc dobře a na začátku roku 2021 to vypadá, že se skutečně udrží se svou nejlepší prodejní cenou rýže.

Thajsko a Indie patří k rýžovým velmocím

Po dlouhá léta se o nejlepší prodejní cenu rýže pere Thajsko s Indií, zatímco Vietnam se vždy držel v pozadí. Tentokrát se prvenstvím může pyšnit právě Vietnam, který předehnal svou skvělou cenou dvě dominantní země.

V prvním čtvrtletí se prodejní cena rýže pohybovala kolem 547 USD za tunu rýže, což je meziroční nárůst o 18,6 %.

Zdroj obrázku: Pixabay

Rozvoj trhu je podle vlády zřetelný

Podle zpráv od ministerstva pro rozvoj trhu v zemědělském zpracování vyvezl Vietnam v prvním čtvrtletí roku 2021 neuvěřitelných 1,1 milionu tun rýže. Díky tomu vydělal přes 600 milionů dolarů. Přesto se jedná o pokles oproti roku 2020. V objemu je to o 17,4 % méně.

V březnu 2021 dosáhla průměrná vývozní cena vietnamské rýže částky 547 USD, což je o 0,5 % více než v únoru 2021. Vyšší cena rýže z Vietnamu, Thajska i Indie je v tomto období vyšší díky velké poptávce po nové a čerstvé rýži ze strany zahraničních partnerů.

Zdroj obrázku: Pixabay

Na konci března již cena rýže klesá

Vietnamská rýže zaujímá první místo na světě v prodejní ceně rýže. Cena se na konci března dostala na 401 USD za tunu rýže. V porovnání s ostatními zeměmi se můžete podívat například na cenu thajské rýže, ta stála na začátku března 538 USD a na konci měsíce klesla na 509 USD za tunu.

V roce 2020 Vietnam překonal své konkurenty v prodejních cenách s objemem vývozu 6,15 milionu tun. Díky tomu vydělal přes tři miliardy dolarů, čímž oficiálně předběhl Thajsko. S Indií se však ještě musí poprat o prvenství, což se v prvních měsících roku 2021 daří.

Do karet Vietnamu hraje také očekávaný nárůst objemu vývozu rýže, od začátku dubna by se měla poptávka opět navýšit.

ZDROJvietnamnet