Tipy pro první pomoc při bodnutí rejnoka, žahnutí od medúzy nebo bodnutí od včely

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak se zachovat, když vás bodne rejnok nebo žahne medúza? Správný postup první pomoci dokáže rozhodnout o bolestivosti i případných komplikacích této nehody. Podívejte se na tipy od odborníků. 

Občas je setkání s divočinou nejenom fascinující, ale také bolestivé a nepříjemné. Velké množství divokých živočichů je totiž vyzbrojeno zbraněmi, jejichž úkolem je jejich vlastní ochrana nebo lov. Pokud tyto zbraně obrátí na člověka, mohou být v některých případech následky až fatální. Ve většině případů se však jedná o menší poranění, které je možné poměrně dobře vyléčit a včasnou pomocí zabránit některým nežádoucím komplikacím. Následující rady vám napoví, co máte dělat při bodnutí rejnokem, žahnutí od medúzy nebo při bodnutí obyčejnou včelou, což nevyžaduje žádný výlet do exotických krajin. 

Velkou komplikací je ve všech případech alergická reakce, která může vést až k šoku, který se promění v boj o holý život. Vyrážka na těle je mírnou formou, ale horší jsou otoky, které se mohou objevit i v dýchací dutině a bránit tak správnému a dostatečnému dýchání. Z toho důvodu je důležité co možná nejdříve vyhledat odbornou pomoc. Pokud to však na žádné takové komplikace nevypadá, je možné většinu problémů řešit samoléčbou s pomocí základního vybavení. 

Bodnutí od rejnoka

Osten rejnoka je vybaven drobnými zpětnými háčky pro ještě horší poranění. Navíc obsahuje jedové žlázky. Jakmile hrot prorazí kůži a dovnitř pronikne jedovatá látka, dochází k zúžení cév. To vede k nedostatku kyslíku v dané oblasti lidské tkáně. Ve výsledku to může skončit zmodráním až odumřením dané části těla. Navíc jde o velmi bolestivé zranění, kdy bolest přetrvává klidně až několik hodin. Mezi doprovodné příznaky často patří nevolnost, zvracení, průjem, studený pot či nejrůznější záchvaty kvůli podráždění nervové soustavy.

První pomoc při bodnutí rejnokem

První pomoc v tomto případě spočívá ve vytažení postiženého co nejdříve z vody. Je potřeba zavolat doktora a provést kontrolu dýchacích cest, jestli nejsou ucpané a postižený může bez problémů dýchat. Pokud je rána hluboká, musíte zatím nechat hrot na místě a přenechat jeho vytažení na zkušeného doktora. Pro snížení bolestivosti je dobré postiženou končetinu oplachovat teplou vodou nebo aplikovat teplý zábal, který podpoří krevní cirkulaci. Bodnutí od rejnoka si však v zásadě většinou žádá profesionální lékařské ošetření kvůli možným komplikacím, které se mohou objevit. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Žahnutí od medúzy

Další komplikací při klidném plavání v moři může být žahnutí od medúzy. Jejich koncová chapadla jsou plná mnoha drobných bodavých jehliček, kdy některé z nich obsahují navíc jed. Tyto toxiny mohou vyvolávat celou řadu reakcí a záleží na konkrétním druhu medúzy. 

První pomoc při žahnutí od medúzy

Pokud se vám něco takového stane a žahnete se o medúzu, je důležité postižené místo nijak nedrhnout, ani silně neoplachovat, protože by mohlo dojít k aktivaci dalších malých jehliček s obsahem toxinů. Vždy tak co nejdříve vylezte z vody a zavolejte lékařskou pomoc. Pro snížení bolestivosti je dobré na ráno přímo aplikovat ocet, který na chvíli zmírní tu nejhorší bolest. Vyvarujte se aplikace čerstvé vody, moči či jiných látek, protože tím můžete celý problém akorát zhoršit. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Včelí žihadlo

Tento problém je vůbec nejčastější v porovnání s bodnutím od rejnoka či žahnutím medúzy. Bodnutí včelou snad zažil víceméně každý, ale jen málo lidí ví, jak má správně postupovat. Pokud netrpíte alergickými reakcemi, je bodnutí víceméně hlavně nepříjemnou záležitostí. V rámci první pomoci tak postiženou oblast jemně omyjte mýdlem a vodou. Následně aplikujte studený zábal a sledujte, jestli se neobjevuje alergická reakce. 

ZDROJchannelnewsasia