Mořské řasy ukládají více uhlíku než lesy. Přesto se ale rok od roku zmenšují

Zdroj obrázku: Pixabay

Mořské louky plné řas jsou prospěšné pro planetu víc, než si myslíme. Uhlíku, který vyprodukují, je mnohem více než z lesů. Přesto se tyto podvodní louky zmenšují.

Indický oceán se může pochlubit jednou z nejkrásnějších scenérií naší planety. Mořské louky plné řas tvoří největší louku na světě, která dokáže vyprodukovat mnohem více uhlíku než lesy. Přesto se louky stále zmenšují vlivem lidského zásahu.

Mořské louky jsou pro svět velmi důležité

Podle studie z roku 2012, která vyšla ve světoznámém časopise Nature Geoscience, hrají mořské trávy a řasy velkou roli v regulaci prostředí v oceánu. Ukládají dvakrát více uhlíku v oxidu uhličitém než lesy na souši. Mořské trávy také regulují kyselost v okolních vodách. To je velmi důležitý proces, jelikož oceán se vlivem CO2 z atmosféry stává stále kyselejším.

Podle studie z Kalifornské univerzity bylo dokázáno, že konkrétní mořské trávy u kalifornského pobřeží dokážou dlouhodobě snižovat kyselost vody až o 30 procent. Okyselené vody mohou navíc narušovat nejen vodu, ale také všechny živočichy žijící v oceánu, a tak napomáhá i celému podmořskému světu.

Nejdůležitější pozitivní účinky mořských řas

Mořské trávy dokážou ale ještě mnohem víc. Vedle regulace kyselosti vody mají také další skvělé vlastnosti:

  • čistí znečištěnou vodu
  • podporují rybolov
  • chrání pobřeží před erozí
  • zachycují mikro plasty

Vědci se více zaměřili na analýzu mořských luk a detaily řas. Díky tomu zjistili, že pokrytá plocha dosahuje více než 300 000 čtverečních kilometrů. Řasy se nejvíc vyskytují na všech kontinentech světa a celková oblast mořské trávy se dá přirovnat k rozloze Itálie. Dosud není známo, kolik uhlíku je zachyceno v té největší mořské louce, podle odhadů však dokáže zachytit více než 10 procent uhlíku uloženého v oceánském sedimentu.

Světové organizace bojují za změnu klimatu

Podle výsledků studie je snaha zachránit mořské louky velmi důležitá a zásadní pro zmírnění změny klimatu. Klíčový se tento stav zdá také vedoucímu pracovníkovi projektu německého leteckého střediska, které rozvíjí software pro zlepšení sledování mořských řas pomocí satelitních snímků. Vypadá to však, že jejich snaha má velký potenciál a brzy se dočká cenných výsledků.

Zdroj obrázku: Pixabay

Globální mizení mořských luk

Louky mořských řas a travin globálně ustupují rychlostí přibližně 7 procent za rok. Podle posledního sčítání mořských řas, které proběhlo v roce 2009 leteckými snímky, byl odhad založen na neúplných údajích, avšak odhad by mohl být přesný.

Podrobné sledování konkrétních mořských luk, nebo alespoň těch největších, ukazují škody, za které může především lidská činnost. Podle studie zveřejněné v časopise Frontiers in Plant Science je znečištění hojně způsobené těžbou a rybolovem. Tyto aspekty jsou nejspíš příčinou globální eliminace mořské louky.

Pokud se neporuší další louky, je možná záchrana

Jestliže nebudou porušené další mořské louky kvůli vlivu těžby, je možné zachránit asi 400 milionů ryb a uložit 11,5 milionu tun uhlíku. To odpovídá asi třem procentům emisí CO2. Například ostrov Seychely letos poprvé začal hodnotit své zásoby uhlíku v mořských řasách. Hodnotili především zásoby uhlíku v řasách u pobřeží ostrovů. Tyto zásoby budou podle UNEP hrát velkou roli v plánech v oblasti zmírnění klimatických změn.

Zdroj obrázku: Pixabay

Dva ostrovy se spojují

Seychely a Mauricius společně dbají o mořskou louku mezi nimi. Ta se jmenuje Saya de Malha a její velké mořské bohatství může pomoci oběma ostrovům. Oba ostrovy se snaží společně vymyslet plán, jak se o mořskou louku správně starat, a hlavně jak ji zachovat v, tak hojné rozloze. Věří, že je existence jedné z největších mořských luk velmi důležitá pro celosvětové klima.

Pokud se skutečně podaří zachránit celé mořské louky plné řas, je velmi pravděpodobné, že se brzy dočkáme jasného cíle, jak pomoci zamezit klimatickým změnám.

ZDROJchannelnewsasia