Růst kryptoměny v Číně podkopává cíl země v klimatickém prostředí. Jak je to možné?

Zdroj obrázku: Pixabay

Vlivem velkého nárůstu Bitcoinu se mění i celý svět kryptoměny. Největším bitcoinovým dolem je stále čínský Peking, který díky tomu trpí velkým odběrem elektřiny.

Bitcoin je stále více používaným slovem po celém světě. Vůbec kryptoměna je velmi uznávaným obchodním trhem, ve kterém se pohybují ty největší společnosti. Těžba Bitcoinů je velkým neznámým, avšak v Číně si drží své prvenství. To je doprovázeno velkým odběrem elektřiny, která má vliv na klimatické prostředí. Jak Čína tuto záležitost řeší?

Cena Bitcoinu roste neuvěřitelným tempem

V uplynulém roce cena Bitcoinu vzrostla asi pětinásobně. V březnu dosáhla svého rekordu, kdy výše přesáhla více než 61 000 USD. Bitcoiny i další kryptoměny se těží zajímavým způsobem, pomocí hádanek. Ty jsou řešené výkonnými počítači, které však potřebují obrovské množství elektřiny. Jak je všem odborníkům na světové klima známé, díky tomu je třeba zatěžovat mnohem více elektrárny.

Zdroj obrázku: Pixabay

Studie Nature ukazuje, že nekontrolovatelné doly, které těží Bitcoin, vyprodukují do roku 2024 neuvěřitelných 130 milionů metrických tun uhlíkových emisí. Takové množství se téměř rovná produkci emisních plynů Itálie nebo Saúdské Arábie.

Ne všechny doly produkují takové emise

Čínské bitcoinové doly se snaží s problémem produkce emisí konečně něco dělat. Přestože některé čínské doly využívají při těžbě kryptoměn obnovitelné zdroje, až 40 procent ostatních dolů stále využívá klasické elektrárny. To je ve velkém měřítku skutečný problémy pro změnu klimatického prostředí.

Peking ještě před lety tvrdil, že maximální emise budou eliminované ještě před rokem 2030 a do roku 2060 budou emise úplně neutrální. Takové tvrzení se jim ale kvůli těžbě kryptoměn rozhodně nedaří plnit.

Zdroj obrázku: Pixabay

Čínská vláda tuto problematiku řeší

Intenzivní těžba Bitcoinu je pro Čínu velkou hrozbou, která se musí co nejrychleji řešit. Vláda se proto nyní zaměřuje především na modernizaci energetické sítě. Ta by měla být stabilní především díky dodávce elektřiny z obnovitelných zdrojů do několika let.

Čína ještě předtím, než vyvinula řešení za pomoci elektráren z obnovitelných zdrojů, se rozhodla pro razantní krok. V roce 2019 totiž problematiku kryptoměnových dolů začala řešit úplným zákazem obchodování s kryptoměnami. To však z dlouhodobého hlediska a dnešní moderní doby není možné.