Částečná stopka pro očkovací vakcínu Astrazeneca ve Španělsku pro osoby mladších 60 let

Zdroj obrázku: Pixabay

Ve Španělsku dostala vakcína od společnosti Astrazeneca částečnou stopku. Španělsko nově pozastavuje očkování touto vakcínou u osob mladších 60 let. Jaké jsou jejich důvody?

Španělsko se po různých komplikacích s vakcínou společnosti Astrazeneca rozhodlo úplně pozastavit očkování osob, které jsou mladší 60 let. V současnosti ve Španělsku může být vakcína Astrazeneca podaná pouze osobám s omezeným věkem, a to osobám ve věku 60-65 let. Podle informací získaných od španělského ministerstva školství se Španělsko rozhoduje o tom, zda tuto věkovou hranici nezvýšit, ale snižovat se rozhodně nebude. O této změně ale musí nejprve rozhodnout meziregionální zdravotní výbor.

Zdroj fotografie: Pixabay

Rozhodnutí o omezení podávání vakcíny

Ve Španělsku padlo rozhodnutí omezit očkování společností Astrazeneca pouze na osoby s věkovým rozmezím od 60 do 65 let. Toto rozhodnutí padlo po sdělení ministerstva zdravotnictví ve středu na meziregionálním zdravotním výboru. Španělský meziregionální zdravotní výbor se skládá ze zástupců španělského ministerstva zdravotnictví a regionálních zdravotnických služeb. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Krevní sraženiny ve spojitosti s vakcínou Astrazeneca

Rozhodnutí o omezení věkem, které padlo, samozřejmě nepadlo ve Španělsku bezdůvodně. Toto rozhodnutí, které Španělsko učinilo, přišlo ve středu, a to hned krátce na to, co Evropská agentura pro léčivé přípravky ve středu oznámila, že přínosy, které vakcína Astrazeneca nese jsou pořád vyšší než rizika, se kterými je spojovaná. I tak ale upozornila na to, že se v některých vzácných případech vyskytuje do 14dnů po očkování výskyt krevních sraženin. Právě kvůli tomuto zjištění byla stanovena věková hranice lidí, pro které je vakcína vhodná. Doposud se jí mohli nechat bez problému naočkovat osoby od 18 do 65 let a zdravotní personál nad 65 let. Teď už je jen otázkou, zda bude rozšířena věková hranice nad 65 let, nebo zda tato hranice zůstane beze změny. 

ZDROJInteria