Jaká koronavirová opatření jsou účinnější než rozestupy. Odborníci přišli s novým zjištěním

Zdroj obrázku: Depositphotos

Na veřejnost vyšly výsledky nové studie, která odhalila, že nošení respirátorů a rozestupy nejsou těmi nejlepšími opatřeními, jaká se mohou dodržovat. Která opatření jsou ještě účinnější?

Výsledky nového výzkumu potvrdili teorii některých osob, která se zabývá nutnými rozestupy mezi lidmi a s tím souvisejícími opatřeními, která omezují počet osob na ploše. Tyto výsledky výzkumu udávají, že je úplně zbytečné dodržovat dvoumetrové rozestupy, pokud platí povinnost nošení respirátorů pro všechny a pokud se dostatečně větrá. Za těchto předpokladů podle nové studie není třeba dodržovat rozestupy ani ve vnitřních prostorách. To by znamenalo, že neexistuje žádná překážka pro to, aby se za přísného dodržování těchto dvou pravidel rozjel život na novo. Mohlo by to být řešení pro znovuotevření ochodů, kulturních institucí, vnitřních sportovišť, hospod, restaurací i znovuotevření kompletního školství. 

Zdroj obrázku: Depositphotos

Zbytečné dodržování rozestupů 

Michael Kinzel je jedním z autorů této nové studie, která již má prezentovatelné výsledky. Na základě toho, jakým způsobem se nemoc mezi lidmi přenáší, výzkum ukázal, že viry nemají možnost přenosu, pokud všichni nosí funkční respirátory a nosí je správným způsobem. A právě na základě tohoto poznatku je úplně zbytečné nadále dodržovat dvoumetrové rozestupy. Nošení respirátorů a větrání učeben jsou tedy dva plně dostačující požadavky, díky kterým je možné znovu otevřít školy v plném rozsahu. Pokud nosíme funkční respirátory a nosíme je správným způsobem, ochrání nás před viry, to je jejich práce. A je úplně jedno, v jaké vzdálenosti od ostatních lidí jsme. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Účinnost dostatečné ventilace

Velmi dobrým pomocníkem je pro znovuotevření všech vnitřních prostor také dostatečné větrání. Výzkum se totiž nezabýval jen přenosem virů v závislosti na vzdálenosti mezi jednotlivými osobami, ale zahrnoval také větrání v uzavřených prostorách. I zde jsou výsledky výzkumu více než příznivé. Co se ventilace týká, výsledky výzkumu uvádí, že dostatečné větrání uzavřených prostor může snížit přenos virů až o 50 %. Pokud se lidé ocitnou v nevětrané místnosti, viry nebudou mít jinou možnost, než vyset ve vzduchu v místnosti a čekat, až jde někdo vdechne a budou moci napáchat paseku v těle. Autoři této studie doufají, že pomůže plnému znovuotevření škol a dalších vnitřních prostor. 

ZDROJInteria