Vědci varují před negativními dopady certifikátu „Covid“ pro očkované jedince

Zdroj obrázku: Pixabay

Přečtěte si také: Tonerin recenze, Paraxan, Cardio Active


Certifikát „Covid“ by měl být údajně určen pro očkované jedince, lidi s negativním testem, a kromě toho také pro lidi po prodělané nemoci. Je to ale dobře nastavený systém?

Diskutuje se o tom, že certifikát „Covid“ dostanou očkovaní jedinci, lidé, kteří prodělali koronavirus a lidé s negativním testem. Proti tomu se ohrazují někteří vědci, že se vůbec nejedná o dobře promyšlený plán. Takovéto nastavení získání certifikátu „Covid“ bude podle některých vědců pouze nabádat lidi k tomu, aby se schválně nechávali nakazit covidem. A právě tato skutečnost by nám v boji proti pandemii vůbec nepomohla. Lidé, kteří by se snažili koronavirem nakazit záměrně, by kazili celý plán zamezit šíření této nemoci.

Povzbuzení lidí k zodpovědnosti i lehkomyslnosti

Takto nastavená pravidla získání „Covid“ certifikátu jsou nedomyšlené a nechtěně dvojsmyslné. Je naprosto jasné, že cílem získání tohoto certifikátu je motivovat lidi k tomu, aby se nechali očkovat proti koronaviru. Vyšší cíl, který se tímto pohnutkem sleduje, je samozřejmě docílení kolektivní imunity, která má zamezit šíření koronaviru a následně ho i vymýtit. Je tedy více než jasné, že takovýto certifikát vznikl s velmi dobrým úmyslem. Je ale nutné, aby tento certifikát získávali i lidé, kteří koronavirus prodělali?

Zdroj obrázku: Pixabay

To je poměrně problematická otázka, protože odpověď na ni je velmi dvojsečná. Lidé, kteří prodělají koronavirus jsou po nějakou dobu proti této nemoci imunní, a proto by měli mít také právo na získání certifikátu „Covid“. To je na jednu stranu pochopitelné a spravedlivé. Když se na to ale podíváme z druhé strany, začneme pochybovat o tom, jestli je to také správné rozhodnutí. Existuje zde totiž poměrně vysoká pravděpodobnost, že si lidé najdou začnou hledat kompromis mezi tím nechat se očkovat a nechat se testovat. Proto se někteří vědci domnívají, že by tito lidé neměli mít na certifikát právo. Obávají se totiž, že tito lidé, kteří se očkovat nechtějí, se očkovat nenechají. Nebudou se ale chtít neustále nechat testovat, a tak začnou hledat jinou cestu. Budou se proto záměrně snažit nakazit u někoho, kdo tuto nemoc právě prodělává. Tím docílí získání certifikátu alespoň na nějakou dobu. Vědci proto hojně diskutují o tom, zda toto rozhodnutí nevede k zodpovědnosti i lehkomyslnosti zároveň. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Inspirace v minulosti

Možná vás překvapí, že certifikát „Covid“ má svého předchůdce. Už jednou se v minulosti něco na tento způsob používalo. Kořeny tohoto způsobu ochrany obyvatel pochází již z 15. století, kdy celou Zemi zachvátila morová vlna. V té době se lidé prokazovali tištěnými zdravotními kartami, které lidem umožňovaly obchod a mobilitu. Lidé, kteří nastupovali na loď, věděli, že loď pochází z oblasti bez výskytu moru, a tím pádem tam byli cestující v bezpečí. V našem případě se hovoří o certifikátu „Covid“ který získá člověk naočkovaný, člověk s negativním testem a spekuluje se i o člověku, který prodělal koronavirové onemocnění a je tedy nějakou dobu vůči této nemoci imunní, ale vědci se spíše obávají toho, že lidé tuto možnost budou zneužívat ke svému osobnímu prospěchu a půjdou tak proti kolektivní imunitě, o kterou se snažíme. 


ZDROJInteria