Jak bude vypadat cestování po Evropě během letošního léta?

Zdroj fotografie: Freepik

S blížícím se létem spousta rodin i jednotlivců plánuje dovolenou. Země jižní Evropy, jako je Španělsko, Řecko, Chorvatsko nebo Kypr, doufají, že očkovací pas přiláká mnohé turisty.

Vlivem pandemie koronaviru se každodenní život změnil. Cestování, které bylo dosud velmi omezené, by se ale mohlo brzy vrátit víceméně do starých kolejí. Řeší se výhody pro očkované a také to, kde všude budou povinné respirátory nebo roušky. Například ve Španělsku ještě donedávna existoval přípis, který stanovoval, že ochranu dýchacích cest budou rekreanti muset nosit i při slunění na pláži nebo plavání v moři. Pod vlnou kritiky se ale nařízení zmírnilo a ochrana dýchacích cest má být povinná jen při chůzi na pláži.

Španělská opatření jsou mírná

Ve srovnání s ostatními zeměmi jsou španělská opatření proti šíření koronaviru relativně mírná. O prázdninových omezeních budou ještě rozhodovat orgány jednotlivých autonomních komunit. Je zakázáno kouřit nebo konzumovat alkohol na místech, kde není možné dodržet dvoumetrové rozestupy. V zemi stále platí zákaz nočního vycházení, avšak otevřené restaurace a bary od počátku roku přilákaly už desítky tisíc turistů. Jezdí sem především rekreanti z Německa a Francie. Pro všechny turisty platí, že se musí prokázat negativním testem ne starším než 72 hodin.

Zdroj obrázku: Getty Images

Turismus tvoří podstatnou část ekonomiky

Pro země jižní Evropy je cestovní ruch významnou součástí ekonomiky. Proto se státy nechtějí vzdát letní sezóny. Vlády mnoha evropských zemí mezitím vyzývají své občany, aby se letos zahraničního cestování zdrželi. Některé země, jako například Velká Británie nebo Belgie, dokonce mezistátní cestování zakazují úplně. Zatím je každé překročení hranice spojené s nutností prokázat se negativním testem na koronavirus, někdy musí lidé na několik dní i do karantény.

Jak bude nadcházející období vypadat závisí ve velké míře na očkování. Cílem Evropské unie je do léta naočkovat 70 % dospělé populace Evropy. Rovněž se pracuje na tzv. zelených digitálních certifikátech, které umožní vzájemné uznávání očkovacích osvědčení a výsledků testů. Evropská komise zdůrazňuje, že certifikát nebude podmínkou k vycestování, ale značně usnadní celý proces. Některé země už oznámily, že hodlají přijímat jen očkované turisty.

Řecko přijme očkované nebo negativně testované

Řecko plánuje otevřít turistům hranice 14. května. Do země budou moci vstoupit lidé, kteří už mají za sebou obě dávky očkování proti nemoci covid-19 nebo ti, kteří se prokáží negativním testem. Nadále budou prováděny náhodné testy. Řecké orgány také považují očkování pracovníků turistického ruchu za klíčové. S pomocí armády distribuuje vakcíny do několika desítek malých, ale turisticky atraktivních ostrovů v Egejském moři. Všichni by měli být naočkovaní do konce dubna.

Prozatím je třeba po vstupu do Řecka dodržet týdenní karanténu. Osvobození jsou jen očkovaní turisté z Izraele. Stejně je tomu i na Kypru, kde jsou rovněž od karantény osvobození pouze turisté z nejrychleji očkující země. Kypr i Řecko počítají v létě s přívalem turistů z Velké Británie, kde očkování probíhá plynuleji než v jiných zemích Evropy. Britům ale zatím není dovoleno opustit zemi za účelem rekreace. To bude možné nejdříve 17. května.

Zdroj obrázku: Pixaba

Obnoví se vlakové spojení do Chorvatska

Plánuje se, že mezi Českou republikou a Chorvatskem bude obnovené přímé vlakové spojení. Češi již stihli zakoupit asi 15 000 jízdenek. Očkovací listy nebo testy nezbytné pro přepravu budou kontrolovány přímo ve vlacích. Řecko a Chorvatsko prohlásily, že uznají i očkování čínskou a ruskou vakcínou, které zatím Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) neschválila. Má to povzbudit turisty z Maďarska a Srbska. V Maďarsku se očkuje převážně ruskou vakcínou Sputnik V, v Srbsku se zase očkuje čínskou vakcínou Sinopharm.

ZDROJInteria