Španělsko zasáhla čtvrtá vlna koronaviru, zpřísňuje opatření

Zdroj obrázku: Shutterstock

Většina španělských autonomních oblastí oznámila nová hygienická omezení. Reaguje tak na nárůst počtu nakažených onemocněním covid-19. Platnost předchozích omezení skončila na Velikonoce.

Pouze dvě ze sedmnácti komunit, Madrid a Kanárské ostrovy, se rozhodly pravidla nezpřísnit. Ve většině regionů byl zachován zákaz opouštění autonomní oblasti, omezení provozu a uzavření vnitřních prostor stravovacích zařízení. Návštěvy mimo rodinný kruh jsou zakázané. Nemocnice v současné době zaznamenávají prudký nárůst pacientů připisovaných čtvrté vlně koronaviru.

Zdroj obrázku: Pixabay

Za týden vzrostl počet pacientů o čtvrtinu

Ze statistik ministerstva zdravotnictví vyplývá, že došlo k nárůstu počtu hospitalizovaných pacientů o 25 % za jediný týden. Ministerstvo také uvedlo, že za pouhý týden počet infekcí na 100 000 obyvatel vzrostl ze 150 na 182. Deník El Español píše, že zvyšující se počet infekcí je překvapivým jevem, protože od 26. března v zemi platí přísná hygienická opatření. Také se čtyřnásobně zvýšila denní rychlost očkování.

Cestující musí předložit negativní test

Španělsko vyžaduje od všech osob, které do země přicestují, negativní test na koronavirus. Antigenní test ale neuznává. Test musí spolu s lékařským potvrzením předložit i lidé, kteří už koronavirus prodělali. Toto opatření se nevztahuje na děti mladší šesti let. Cestující z rizikových zemích, jako je Brazílie, Jihoafrická republika, Mosambik, Tanzánie nebo Ghana, musí po příjezdu do země podstoupit desetidenní karanténu. Na území celé země platí do 9. května nouzový stav.

Zdroj obrázku: Pixabay

V celém Španělsku je nařízený zákaz nočního vycházení po dvacáté třetí hodině až do šesté hodiny ranní. Platí plošná povinnost nosit roušky na všech veřejných prostranstvích bez ohledu na možnost dodržování rozestupů. Je zakázáno kouřit na místech, kde není možné udržet si od ostatních odstup dva metry, stejně jako konzumovat alkohol na veřejnosti a shlukovat se. Při nedodržení hrozí i cizincům vysoké finanční pokuty.

ZDROJInteria