Žena v Portugalsku zemřela pár hodin po očkování proti koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay

Portugalské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo smrt ženy, která zemřela po aplikaci vakcíny proti koronaviru. Ministerstvo ale nedoplnilo, jakou vakcínou se nechala očkovat.

V oznámení bylo uvedeno, že k úmrtí jedenašedesátileté pacientky došlo v nemocnici v severní části Portugalska. Podle prohlášení ministryně zdravotnictví žena zemřela pouhých několik hodin po očkování proti onemocnění covid-19. Údajně trpěla pokročilým kardiologickým onemocněním, ministerstvo ale nespecifikovalo, o jaké onemocnění šlo nebo jaký byl její zdravotní stav těsně před aplikací.

AstraZeneca jen pro starší 60 let

Ministryně zdravotnictví Marta Temido oznámila, že experti ministerstva začali připravovat pokyny pro očkování druhou dávkou lidí, kterým byla aplikována vakcína od společnosti AstraZeneca. Před několika dny totiž ministerstvo doporučilo, aby byla tato vakcína podávaná pouze osobám starším šedesáti let.

Zdroj obrázku: Pixabay

V Portugalsku, které má deset milionů obyvatel, už bylo k očkování použito více než 2,1 milionů dávek. Obě dávky už dostalo téměř sedm procent populace. Odhady ministerstva zdravotnictví ukazují, že tempo růstu úmrtí a případů nemoci covid-19 se od konce března zpomaluje. Celkem země potvrdila 16,9 tisíc úmrtí a 826 000 infekcí koronavirem.

Portugalsko postupně rozvolňuje opatření

Od začátku dubna jsou v zemi postupně rozvolňovaná některá opatření, například noční zákaz vycházení. Cestující přijíždějící do Portugalska musí předložit negativní PCR test na koronavirus. Občané z České republiky musí po příjezdu do čtrnáctidenní karantény v soukromém místě ubytování nebo na místě určeném portugalskými zdravotnickými orgány. Výjimku z karantény mohou tyto orgány udělit jen vzácně v případě prokázání pobytu nepřesahujícího dva dny.

Zdroj obrázku: Pixabay

V případě cestování na portugalské souostroví Madeira nebo na Azorské ostrovy je taktéž nutné předložit negativní test. Doporučuje se ho absolvovat ještě před odletem. Na Azorských ostrovech se pak cestující musí podrobit ještě kontrolnímu testu, a to v případě, že zde budou pobývat více než šest dní.

ZDROJInteria