Novinky a články z nejkrásnějších míst Asie

You Tiao, čínské smažené tyčinky

You Tiao, čínské smažené tyčinky

You Tiao patří k základu snídaňového pečiva po celé Číně. Stejně jako většina ostatního pečiva, jsou tyčinky You Tiao smažené. Některé ingredience jsou v závislosti na území odlišné, ty hlavní se ovšem nemění. Tyčinky You Tiao jsou vyrobeny z mouky, rostlinného oleje, kvasnic, cukru, soli a vody. Ačkoliv je smíchání ingrediencí snadné, úspěch tkví v postupu přípravy.

Tyčinky You Tiao se sójovým mlékem

You Tiao je levná forma snídaně, kterou někteří jedí i několikrát týdně. Levné pečivo v podobě smažených tyčinek má rozmanité možnosti konzumace. Nejčastěji se tyčinky You Tiao podávají se sójovým mlékem, ve kterém se utržený kousek před snědením namočí. Často také slouží jako příloha k rýži se zeleninou, k níž se přikusuje – někdy se tyčinky před každým soustem namáčí do sladké omáčky.

Recept na You Tiao a postup přípravy

Všechny sypké ingredience (mouku, sůl a cukr) nasypte do mísy a pořádně promíchejte. Přidejte vodu a míchejte do doby, než se všechny ingredience spojí. Následně zalijte těsto olejem a opět promíchejte – výsledek bude vypadat jako několik trhanců pospolu. Těsto vyklopte na kuchyňskou linku a hněťte, dokud se nespojí v jediný kus. Uhnětené těsto necháme zakryté odstát v teplém prostředí zhruba hodinu. Až těsto vykyne, vyválejte z něj podlouhlý válec. Pomažte ho olejem, zabalte do potravinářské fólie a strčte na noc do ledničky (pokud jste nedočkaví, nechte těsto v ledničce alespoň 2 – 3 hodiny).

You Tiao - recept

Druhý den položte zabalené těsto na kuchyňskou linku a počkejte zhruba 2 hodiny, než získá pokojovou teplotu. Poté ho přeneste na pomoučněnou část kuchyňské linky, a vytvořte z něj pás o délce jednoho metru s šířkou 10 cm, který bude tlustý přibližně 1,5 – 2 cm. Pás následně rozdělte na 48 stejných částí, a spojte je do dvojic (jeden kus položte na druhý). Čínskou hůlku mírně přitlačte ve středu horního kusu, aby vznikl žlábek (smažení tak bude rychlejší a tyčinka získá specifický tvar).

You Tiao usmažíte nejlépe na pánvi wok

Na pánvi wok (případně jiné hluboké pánvi) rozehřejte zhruba půl litru oleje. Jakmile bude olej připraven na smažení, po jednom vkládejte dvojice do oleje a nechte je potopit, aby se smažily rovnoměrně ze všech stran. Do oleje vkládejte dvojice po jednom, maximálně dvou kusech – pokud jich najednou vložíte více, dojde k prudkému ochlazení oleje, takže bude těsto nasávat olej do sebe a ztratí tvar.

Čínské jídlo - You Tiao

Jakmile budou tyčinky zlatavě hnědé a nafouknuté, vyjměte je z oleje a nechte je vychladnout na talíři s ubrouskem, který pohltí přebytečnou mastnotu. Tyčinky podávejte samotné, se sójovým mlékem nebo třeba k rýži se zeleninou.

Ingredience na You Tiao

300 g hladké mouky
180–190 ml vody (necelý šálek)
3 g soli (velká špetka soli)
10 g cukru (necelá čajová lžička cukru)
2–3 g droždí nebo kvasnic

Tyčinky můžete ještě před smažením posypat třeba sezamem.