Novinky a články z nejkrásnějších míst Asie

Příprava čaje matcha je stará přes 1 100 let. Jak probíhá japonský čajový obřad Čanojú?

Japonský čajový obřad čanojú

Čajový obřad Čanojú předčí i standardy britské královny. Japonci připravují čaj Matcha stejně už více jak 1 100 let, během nichž se dodržují stejně přísná pravidla jako kdysi.

Čanojú představuje pravděpodobně ten nejsofistikovanější způsob popíjení čaje na světě. A teď snad prominou příznivci Spojeného království. Japonský čajový obřad je založený na přísných pravidlech, která vznikla už před 500 lety. Atmosféra během přípravy je pro neznalého člověka fascinující podívanou, a pro účastníky způsob, jak se odpoutat od starostí všedního života.

Japonský čajový obřad čanojú

Popíjení čaje má v Japonsku duchovní rozměr

Ačkoliv je japonský čajový obřad velice formální, a musí se při něm respektovat jeho striktní pravidla, sahá hloubka této ceremonie mnohem dál. Příprava a následné pití čaje není v japonském obřadu tím hlavním cílem; ten spočívá v očištění mysli od starostí a problémů, a nastolení harmonie a vnitřního klidu.

Mohlo by vás zajímat: Japonská kaligrafie aneb Umění krásného psaní

Historie čajového obřadu Čanojú

Původ hledejme u buddhistického mnicha jménem Eichu, který ho při návratu z Číny zanesl do Japonska teprve v 9. století (v Číně byl přitom znám už před tisíci lety). 15. století dal popíjení čaje nový smysl princ Ikkjú, významná osobnost zenového buddhismu. Ten zavedl relaxační rituál spojený s pitím čaje, při němž se scházela celá královská rodina. Princův žák Murato následně podpořil rozvoj čajového obřadu, který se stával čím dál oblíbenějším, a začínal se odehrávat ve skromném příbytku s použitím nejjednodušších nástrojů.

Japonsko - čaj, obřad

Základní principy přípravy čaje Matcha při čajovém obřadu

K dokonalosti, tak jak rituál vypadá dnes, jej přivedl čajový mistr Sen-no Rikjú. Ten zavedl přísná pravidla, jejichž hlavní principy vytvářejí z pití čaje poetický obřad: harmonie (wa), úcta (kei), klid (džaka) a čistota (sei). Harmonický musí být každý krok i pohyb v průběhu celé čajové slavnosti. Úctu musí chovat každý, kdo se obřadu účastní – nejen ke zvykům a tradicím, ale i k sobě a ostatním lidem. Klid poskytuje dostatečná vzdálenost čajovny od hektického a rušného života, čistotu symbolizuje porcelánové nádobí a celkové prostředí místnosti ukryté v zahradách.Japonský čajový obřad - příprava

Čanojú má speciální místo pro konání

Japonský čajový obřad čanojú probíhá v malém čajovém domku „sukija“ umístěným v zahradě. V tom se nachází „mizuja“, což je přípravna, a „čašicu“, kde se obřad odehrává. Vedou do ní nízké dveře, které donutí každého hosta, aby se sklonil a ukázal tak, že si jsou při obřadu všichni účastníci rovni. Čajová místnost je celá z přírodních materiálů, a výzdoba se nachází jen na předem stanovených místech.

Japonsko - čajový obřad

Výzdobu tvoří většinou váza s květy, které symbolizují křehkost nebo svitek s kaligrafií. Kromě výzdoby se již v místnosti nachází jen předměty k přípravě čaje, přičemž mají všechny své místo, účel, a vysokou uměleckou hodnotu.  Oblázkovou stezkou je čajový domek spojen s místností „mačiai“, v níž se hosté scházejí a duševně připravují na samotný obřad.

Mohlo by vás zajímat: Tradiční japonské origami, objevte umění skládání z papíru

Účast není pro každého, účastníci jsou pečlivě vybíráni

Účastníkům obřadu je tradičně zaslána pozvánka – hostitelem psaný dopis. Hosté se sejdou dvacet minut před zahájením ceremonie v čekárně, odkud je do čajové místnosti odvede sám pořadatel. U vchodu se omyjí vodou, čímž se očistí od všech starostí, a následně bez bot a se sehnutými zády vcházejí do časicu. V čekárně se předem domluví na tom, kdo bude „šókjaku“, tedy hlavní host.

Čekání na obřad zkrátí malé posilnění

Mezitím, co hosté snědí svoji malou porci tradičního jídla kaiseki (směs rýže, polévky a zeleniny s kouskem syrové ryby), připraví mistr čajovnu na hlavní část celého obřadu. Hosté si po jídle vypláchnou ústa a znovu se omyjí, pokloní se před výklenkem s květinou, a vyjádří poctu kotlíku, v němž se ohřívá voda na čaj.

Japonsko - čajový obřad - kaiseki

Průběh obřadu čanojú je striktně daný

Pro čajový obřad čanojú se využívá čaj Matcha z čajových lístků Gyokuro. Zatímco se ohřívá voda, hostitel připraví jemný prášek z čajových listů do misek, smíchá je s horkou vodou, a přesnými pohyby rozšlehá směs metličkou zvanou „časen“. První doušek ochutnává hlavní host, který ohodnotí jeho chuť, položí misku před sebe, otře ji ubrouskem, a předá dalšímu. Až se čaje napijí všichni, prázdnou misku předají hostiteli, všichni se ukloní, a následně rozmlouvají.

Čajový mistr na závěr vyjádří pokoru tím, že poklekne před východ, a omluví se za svou nedokonalost, následně poděkuje svým hostům za účast, a hosté poděkují jemu.


Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii