Novinky a články z nejkrásnějších míst Asie

Kulturní centrum Čchang-čou (Changzhou)

Kulturní centrum Čchang-čou vzniká v rámci budování nové moderní čtvrti ve městě Čchang-čou (Changzhou) na východě Čínské lidové republiky. Komplex šesti budov s originálním designem prezentuje moderní architekturu s monumentálními prvky. Stavba slučuje hned několik důležitých odkazů kultury, a uchovává významná díla čínské historie. V budovách je plánováno muzeum vědy, tchniky nbo výtvarného umění, či rozsáhlá knihovna s více než 10 000 výtisků knih. Kulturní středisko stojí v samém centru kultury Changzhou na ostrovní části města poblíž úzkého ramene řeky Jang-c’-ťiang, která městem protéká. Denně může centrem projít přes 100 tisíc návštěvníků, kteří mohou procházet celým komplexem bez konkrétního zaujetí v některé z oblastí.

Kulturní centrum Changzhou

K centru vede dlouhý bulvár, kolem kterého jsou rozsáhlé vodní plochy ve tvaru čtverce, z nichž vertikálně tryskají mohutné vodní proudy. Přibližně polovinu přilehlého parku protíná uměle vytvořené koryto řeky, které v blízkosti budovy překlenuje most hlavní přístupové cesty. Vodní plochu tvoří celkově čtyři čtvercové a čtyři obdélníkové útvary, které jsou rozděleny užšími cestami. Hlavní bulvár a koryto řeky jsou lemovány zelení s vybranými stromy, které rostou po celém areálu. Samotný park je stínem pro moderní kulturní centrum Changzhou, jež nabízí klidnou procházku v přírodě uprostřed čínského velkoměsta.

Hlavní přístup k centru

Komplex kulturního centra se skládá ze šesti atypicky tvarovaných budov v jednotné výšce 45m. Každá z budov má rozdílný počet pater v závislosti na jejím využití – obvykle je tvoří rozlehlé výstavní prostory s vysokými stropy – ale například knihovna působí domácím prostředím. Výstavní galerie spolu s rozsáhlou knihovnou jsou přibližně šestkrát větší, než vyhlášený pařížský Louvre, který je místním centrem trochu zastíněn. Kromě muzeí a knihovny je v komplexu malé obchodní středisko, několik restaurací a podzemní parkoviště sloužící především pro personál. Všechny pavilony velkého komplexu jsou mezi sebou propojeny mosty pro usnadnění přecházení.

Changzhou culture center

Při stavbě budov byla použita výhradně ocel, z níž se skládá základní konstrukce. Na ni navazují skleněné plochy a části z šedé břidlice, která odráží staré stavební zvyky jihočínské kultury. Základem stavby je dokonalé vyvážení designu a prosvětlenost všech pavilonů. Každý z nich má jednu nebo dvě stěny rovné, a zbylé obloukově zkosené – ty vytváří nad volným prostranstvím jakési přístřeší, které chrání před nepřízní počasí a dodávají celému komplexu na jedinečnosti. Za jejím návrhem stojí německá společnost GMP Architekten, která ralizovala také majestátní vlakové nádraží na jihu města.

Dvoupatrová knihovna s domácí atmosférou

Přidat komentář