Novinky a články z nejkrásnějších míst Asie

Sashimi není sushi! Ukážeme recept na domácí přípravu, ingredience a omáčku

Sashimi - recept a ingredience

Sashimi je často zaměňováno se sushi, ve skutečnosti se ale jedná o samotné syrové maso bez rýže, řasy a dalších ingrediencí.

V Japonsku je sashimi považováno za lahůdku, která se často konzumuje při formální příležitosti (neslouží však jako hlavní chod). Připravována je z tuňáka, lososa nebo jiných ryb i mořských plodů, a to způsobem, kdy se ryba nemsí před zabitím vyděsit. Sashimi si můžete udělat i doma, ukážeme vám jednoduchý postup/recept.

Co znamená pojem sashimi? Není to sushi

Pojem sashimi je přímo odvozen od způsobu zabíjení ryb, které jsou k přípravě sashimi používány. Hlava ryby je rychle propíchnuta ostrou čepelí, což způsobí její okamžitou smrt. Díky tomu pak maso obsahuje minimum kyselin a vydrží déle čerstvé. Je to v podstatě stejné na porážce prasat, krav a jiných zvířat. Pokud by cítila nebezpečí a byla ve stresu, maso by potom nebylo tak dobré.

Z čeho se sashimi skládá a co k němu (ne)patří

Sashimi je ve své podstatě pouze plátek syrového masa a nelze ho proto označovat za sushi (chybí rýže i řada, případně další suroviny). Nejčastěji je sashimi připravováno z tuňáka, lososa, makrely nebo sépie, můžete se ale setkat i s jinými mořskými plody. Před podáváním samozřejmě nejsou tepelně upraveny, naopak se plátky masa pokládají na drcený led, aby vyddžely déle čerstvé.

Sashimi - příprava a recept

Kousky tuňáka, lososa nebo jiného masa si konzumenti obvykle máčí v sójové omáčce s wasabi, případně chuť doplní krájeným zázvvorovým kořenem a citrusovou omáčkou ponzu. V některých částech Japonska má sashimi variace v podobě masa z ryby fugu nebo koně. Jídlo má v Japonsku zvláštní význam a je považováno za jednu z největších pochoutek. Pokud se vám však syrové maso příčí, vyzkoušejte pokrm tataki, který je připraven z krátce povařeného nebo dušeného masa.

Doporučujeme: Polévka Ramen je základem japonské kuchyně, připravit si ji můžete i doma (recept)

Kde koupit tuňáka, lososa, makrelu a další mořské plody

Nejlepší chuť má sashimi v domácím Japonsku, ale připravit si ho můžete i z ryb a surovin, které koupíte u nás. Pokud se nechcete odbýt a spokojit s průměrnou chutí, doporučujeme zajít do specializovaného obchodu. Ryby kupujte vždy čerstvé, a chcete-li si ušetřit práci, tak již opracované a nakrájané na filety, steaky nebo plátky.

V Praze mají každý den čerstvé ryby v Rybistru, které se nachází na náměstí Jiřího z Poděbrad. Je to napůl bistro a napůl obchod s čestvými plody moře, které se dováží i několikrát týdně. V Brně je pak nejvíce rozšířený řetězec Ocean48, který najdete na šesti místech. Výběr je veliký a pořídíte jak tuňáka, tak i lososa a další čerstvé ryby.

Může vás zajímat: Jídelníček Japonce, co jedí, a co vůbec neznají?

Recept na domácí přípravu sashimi (ingredience)

Na sashimi vám stačí jen několik ingrediencí, my zmiňujeme recept pro 2 osoby. Vždy kupujte pouze čerstvé suroviny, což platí dvojnásob v případě ryb:

  • 400 g tuňáka, 400 g lososa, 400 g makrely (záleží, jaké sashimi chcete; podle počtu osob si upravte i množství)
  • 2 ks avokáda
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíci šťávy z limetky
  • 2 ks cibule (nebo šalotky)
  • 50 ml sójové omáčky nebo japonské shiro dashi

Postup přípravy sashimi (recept)

Příprava sashimi vám zabere asi 10 minut a potřebovat budete opravdu ostrý nůž. Jakékoliv dochucování už je čistě na vás, v Japonsku se však jí sashimi samotné jako pochoutka:

  1. Rybu nakrájejte na asi 0,5 cm tenké plátky, které si budete vkládat do úst celé. Široké by měly být přibližně 2-3 cm a vysoké kolem 5 cm (záleží, jak velký kus ryby máte). Poté naskládejte plátky na talíř/tác.
  2. Avokádo rozkrojte a vyjměte pecku, následně ho vydolujte ze šlupky a rozkrájejte na tenké kousky. Pro oživení chuti přidejte cibuli, čínské zelí nebo jarní cibulku.
  3. Zeleninu zakápněte trochou olivového oleje a přidejte šťávu z limetky. Někdo ještě sashimi posype sezamovými semínky, to je ale spíše mimo-japonská zvyklost.

Japonci si typicky namáčí kousky ryby v omáčce shiro dashi, stejně dobře však poslouží i klasická sójová omáčka (doporučujeme kikkoman).

Jak vytvořit omáčku k sashimi

Japonci si namáčí sashimi v klasické sójové omáčce, případně ho jedí samotné. Připravit si však můžete i několik omáček, které máte hotové za pár minut. Stejně jako samotný pokrm, i omáčky k sashimi jsou velmi jednoduché.

Laminovačka slouží k zatavení dokumentů do fólie, která zvýší jejich odolnost a prodlouží životnost.

Omáčka ze sójovky a koření

  • 20 – 40 ml sójové omáčky
  • 1/2 lžičky hořčice (koření)
  • 1/2 lžičky cukru

Může vás zajímat: Polévka Miso, to je japonské tajemství dlouhého života (recept na přípravu)

Lehce pikantní omáčka k sashimi

  • 20 – 30 ml sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 arašídového oleje
  • Na jemno namleté 4 stroužky česneku
  • 1/8 lžičky kajenského pepře

Jednoduchá jemně pálivá omáčka

  • 2 lžičky wasabi hořčice
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
Recept na sashimi - omáčka, závor

Recept na sashimi se zázvorem a sezamovým olejem (v omáčce)

Chcete-li chuť syrového masa trochu oživit (nebo mírně přebít) a dát si opravdovou pochoutku, vyzkoušejte recept na sashimi v omáčce se zázvorem. Lehce pikantní chuť tlumí zázvor a ovocné šťávy, které společně vytváří sladko-kyselou chuť:

  • Asi 12 kousků sashimi (losos, tuňák)
  • Malý čerstvý zázvor nakrájený na nudličky
  • 40 – 50 ml sójové omáčky s nízkým oibsahem sodíku
  • 1 čajová lžička čerstvé limetkové šťávy
  • 1 lžička čerstvé pomerančové šťávy
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 2 polévkové lžíce hroznového oleje
  • 1 čajová lžička asijského sezamového oleje
  • 1/2 lžičky pražených sezamových semínek
  • 2 polévkové lžíce lístků koriandru

Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii