Lovec obřích krokodýlů se v Indonésii připojil k záchraně krokodýla uvězněného v pneumatikách

Australská hvězda televizní show „Lovec obřích krokodýlů“ kanálu National Geographic Matt Wright pomáhal v Indonésii zachránit obrovského krokodýla, který se provlékl motocyklovou pneumatikou. Na ostrově Sulawesi se záchranným týmem použil past kachnou, dron a dokonce harpunu ve snaze navrátit plaza k jeho normálnímu životu.

Na past se chytit nenechal, neměl totiž hlad

„(Harpuna) krokodýlovi neublíží,“ uvedl lovec krokodýlů novinářům ve městě Palu. „Zabořila se do něj jen trochu. Je to jako propíchnout si ucho,“ vysvětloval.

Matt Wright svým dvěma stům tisícům fanoušků na svém Instagramu prozradil, že před hlavním odchytem postiženého krokodýla se jeho tým trénoval při odchytu jednoho menšího kusu. Chytat obřího krokodýla byla ale pro tým i tak velká výzva, a to hlavně kvůli obtížnému prostředí a také kvůli skutečnosti, že kvůli řece bohaté na kořist nemělo zvíře hlad, a proto se nechtěl nechat nalákat do pasti na připravenou kořist, tedy kachnu.

„Dokud ho nedostaneme do této pasti za mnou, budeme ji udržovat nastraženou. Kluci s týmu se budou snažit dál,“ řekl Wright. „Možná ho nechytíme za dva dny… ale nakonec bychom ho chytit měli,“ věřil.

Wright spolu s australským lovcem krokodýlů Chrisem Wilsonem spolupracuje s místní památkovou agenturou, která roky bojuje za záchranu krokodýlů.

Chytrý krokodýl zná lidi, a proto se jich bojí

Nešťastné zvíře se objevilo na titulních stranách zdejších novin. Tehdy byla nabízena nespecifikovaná finanční odměna každému odvážnému lovci, který by dokázal čtyřmetrové zvíře odchytit. Úředníci však později soutěž zrušili a uvedli, že zdvojnásobí své úsilí o osvobození krokodýla z jeho gumového svěráku, který, jak se záchranáři obávali, by mohl ohrozit krokodýlův život.

K záchranné akci se dostavily tisíce zvědavých diváků, kteří se zájmem sledovali úsilí záchranného týmu. „Je to velmi chytrý a mazaný tvor,“ řekl novinářům Wilson.

„Zná lidi, takže se jich bojí. Když se k němu pokusíte přiblížit, zmizí pod vodou,“ dodal.

Po týdnu pokusů o záchranu obřího tvora však Matt Wright své úsilí vzdal. Musel se vrátit na území své domovské Austrálie, protože mu vypršelo povolení k účasti na místní záchranné misi. Slíbil ale, že se brzy vrátí, aby mohl v činnosti pokračovat a slíbil, že se v Austrálii plánuje setkat s několika odborníky, aby přichystal nové strategie a technologie na krokodýlův odchyt.