Boxující zdravotní sestřička z Japonska je odhodlaná kvalifikovat se na olympijské hry

Arisa Tsubata je nadějná Japonská boxerka. Do nedávna se živila jako obyčejná zdravotní sestřička. S boxováním začala, aby se dostala do formy. Teď má ale šanci utkat se o olympijské hry. Díky pandemii koronaviru má o rok déle na přípravu. Kvůli své práci ale musela během nejhoršího období boxerské rukavice odhodit a nahradit je lékařskými. Kromě poctivých tréningů věnuje čas i dlouhým směnám v nemocnici nedaleko Tokia. Péče o pacienty je pro ni také velmi důležitá.

Je odhodlaná se kvalifikovat

I přes poměrně krátkou kariéru v boxu vyhrála japonský národní šampionát a místo v národním týmu. Japonské boxerské úřady ale se rozhodly, že nemá dost zkušeností, aby ji poslala na závěrečný kvalifikační turnaj v Paříži, který by ji mohl dopomoci ke splnění velkého snu, boxovat na olympiádě v Tokiu. Slavnostní zahájení bylo původně plánováno na 24. červenec 2020. Kvůli probíhající pandemii koronaviru bylo ale 24. března 2020 rozhodnuto o odložení olympijských her na rok 2021. Arisa je proto odhodlanější než kdy dřív, aby celý rok věnovala poctivému tréningu. Jejím cílem je svými schopnostmi přesvědčit federaci, aby bych mohla bojovat ve finále.

Během celého roku ji čeká tvrdá dřina

Podle svého trenéra musí během roku zapracovat hlavně na obraně. Do svého bojového a útočného ducha musí podle jeho slov přidat více obranné techniky. S trenérem plánují pracovat na tom, aby získala pohyblivější a pevnější spodní část těla schopnou odrazit údery zdola. „Chci být druh boxera, který se neustále vrací, bez ohledu na to, kolik úderů dostane,“ prozradila během některého z rozhovorů.

Začala boxovat, aby zhubla na dovolenou

Její cesta k boxování byla téměř náhodou. Se sportem začala teprve před dvěma lety, a to jen proto, aby zhubla na dovolenou s kamarády. Poté, co se stala zdravotní sestřičkou se ji totiž podařilo během pár let nabrat 10 kilogramů. Před plánovanou dovolenou s kamarády se proto rozhodla pro box. Mezi ostatními ale začala brzy vynikat. Neuvěřitelně rychle zlepšovala své dovednosti, až se vypracovala na samotný práh olympijských her. Přestože byla zprvu kvůli přeložení termínu zklamaná, teď bere tuto možnost jako příležitost k tréningu a zdokonalení.

Arisa chce v kvalifikaci bojovat pro všechny své kolegy, kteří ji podporovali, a pro pacienty, kteří ji v jejich olympijských ambicích povzbuzovali. Velmi si váži i podpory svého otce, který ji společně s třemi dalšími sourozenci vychovával po odchodu matky sám. Stejně jako ji dříve povzbudil v práci ošetřovatelky, nyní ji podporuje v cestě za svým snem a je na ni právem hrdý. Kromě odhodlání ji šlechtí pomoc pacientům během dlouhých nepravidelných směn v době celosvětové pandemie, kterou se snažila skloubit s drastickými tréningy.