V Thajsku rozvážky jídla způsobily růst plastového odpadu

Epidemie koronaviru a s tím spojená karanténa postihla nejen Čechy, ale celý svět. V Thajsku, stejně jako v jiných zemích se během tohoto období znatelně zvýšila poptávka po rozvážce jídla, nákupů a dalších produktů. To ovšem negativně ovlivňuje množství plastů, které se rozvory vyprodukuje. Thajsko epidemii z pohledu ekologie vnímá dvěma odlišnými přístupy:

  • na jednu stranu nejsou pláže plné turistů a zvířata jako je dugong, želvy nebo vydry se mohou v klidu vrátit na pláž a rozmnožit se,
  • na druhou stranu se produkuje mnohem více plastu a v Thajsku tak hrozí ekologická pohroma.

Města plná odpadků

Vesnice a samoty na tom nejsou z pohledu ekologie tak špatně, ale městské části jsou přímo zavalené odpadky. Plastové nádobí, příbory a tašky se všude hromadí, ucpávají kanály i řeky a rychle plní skládky. Od ledna do března se městský odpad téměř zdvojnásobil oproti loňskému roku. Jen v Bangkoku vyskočilo množství odpadu o neuvěřitelných 62 procent. Taková čísla jsou alarmující.

Plastový detox

Thajsko, Indonésie, Filipíny, Čína a Vietnam produkují polovinu veškerého plastového odpadu, který se nachází ve světových oceánech (dle kampaně skupiny Ocean Conservancy). Z toho důvodu zavedly tyto a mnoho dalších zemí nová pravidla. Zakázali používání jednorázových plastových sáčků a dalších jednorázových produktů z plastu. Podle odborníků by ekologická krize v Thajsku mohla zabít více lidí, než koronavirus.

Recyklace není dostatečná

Tara Baukamsri z Greenpeace Thailand varuje, že velká část plastu a mikroplastů skončí v řekách a oceánech jejich země. Epidemiologická krize letošního roku jasně ukázala, že se odpadem musí nakládat lépe. V Thajsku se totiž recykluje jen zhruba 19 procent ze dvou milionů tun plastového odpadu, který je v zemi vyroben, použit a často po jednom použití i vyhozen.

Vláda si ekologickou hrozbu uvědomuje a usiluje o to, aby do roku 2027 bylo recyklováno 100 % běžně používaných plastů. Thajsko se snaží lépe informovat své obyvatele a nastoluje jakýsi veřejný detox. Na severu země například jeden akademik vydláždil silnici plastovými sáčky smíchanými s pískem. Právě tato inspirace by měla lidi odradit od jejich závislosti na plastu a otevřít jim oči. Vláda, Greenpeace i jednotlivci ale ví, že změna mentality bude trvat celé roky.