Na japonské univerzitě absolvoval první magistr Nindža studií

Nindžové jsou neodmyslitelně spjati s historií Japonska. Byli to speciálně vycvičení královští špehové, kteří podle legend disponovali téměř nadlidskými schopnostmi. Perfektně se vyznali v bojových technikách i v jedech a dalších uměních likvidace nepřátel a zároveň přežití. Nyní, po šestnácti staletích poté, co první nindžové spatřili světlo světa, se japonská Univerzita Mie v horách jihozápadně od Tokia rozhodla zřídit výzkumné středisko věnovaném umění nindžů a o rok později otevřela postgraduální kurz, v němž koncem letošního června absolvoval jeho první student.

Farmařit a bojovat

Genichi Mitsuhashi strávil dva roky pilováním svých dovedností v bojových uměních a nasával kulturní a historické tradice feudálních tajných agentů zvaných nindža. Pětačtyřicetiletý muž absolvoval magisterský kurz na Univerzitě Mie ve středním Japonsku v regionu, který je považován za původní domov bojovníků nindža.

Vedle zkoumání a studování historických dokumentů si prý Mitsuhashi vzal za svůj i praktický aspekt života nindžů.

„Četl jsem, že nindžové přes dopoledne pracovali jako farmáři a odpoledne trénovali bojová umění,“ uvedl reportérovi agentury AFP Mitsuhashi, který se proto rozhodl kromě účasti na svém univerzitním studiu také pěstovat zeleninu, načež pak pracoval na zdokonalování svých technik bojového umění.

„Měl jsem za to, že tato kombinace mi pomůže dozvědět se o skutečném životě nindžů mnohem víc,“ dodal muž, který si v rámci svého studia osvojil umění kung-fu a japonské bojové umění známé jako Shorinji Kempo. Zatímco se snaží o dosažení titulu PhD., provozuje vlastní dódžó, což je speciální tělocvična pro trénink bojových umění, a provozuje místní hostinec.

O nindžích se tu chceme učit, ne se jimi stát

Univerzita Mie zřídila první výzkumné středisko na světě věnované umění a historii bojovníků nindža v roce 2017, načež o rok později otevřela postgraduální kurz. Univerzita leží v provincii Iga, což je asi 350 kilometrů jihozápadně od hlavního města Tokia. Stejnojmenné horské město je historicky spojeno s kulturou nindžů jako první místo, kde tito bojovníci začínali trénovat.

„Poskytujeme historické kurzy a také kurzy zaměřené na nindža dovednosti,“ popsal profesor japonské historie Yuji Yamada, jehož samotného překvapila horlivost jeho prvního absolventa.

„Nečekal jsem, že se (Mitsuhashi) do takové míry zapojí. Je jako skutečný žijící nindža,“ komentoval studentovy snahy profesor.

Do kurzu se každoročně zapisují v průměru tři studenti, kteří musejí absolvovat zkoušku z japonské historie a také test čtení z historických nindža dokumentů. „Dostáváme mnoho přihlášek ze zámoří. Musím ale říci jednu věc: Je to kurz, v němž se máme o nindžích učit, ne se stát jedním z nich,“ upozornil profesor Yamada.