Singapur přišel se zajímavým způsobem, jak bojovat proti epidemii horečky dengue

Pokud se chystáte na cestu do Singapuru, pravděpodobně vás napadne spoustu věcí, ale ne to, že si z něj můžete přivést jedno velmi nepříjemné a nebezpečné onemocnění, horečku dengue. V uplynulých letech totiž v asijských zemích došlo k velkému rozšíření této nemoci vlivem toho, že komáři roku Aedes, kteří jsou jejími přenašeči, zmutovali a adaptovali se i na městské prostředí. Bez problémů se tedy s nimi můžete setkat právě i v Singapuru. Naštěstí místní laboratoře před nedávnem přišly s novou metodou, jak tuto nemoc potlačit.

Za vším stojí komáři

Horečka dengue je známá také pod označením „horečka lámající kosti“. K typickým příznakům, které se většinou objeví do týdne od infikace, patří zejména vysoká horečka, kožní vyrážka podobná spalničkám, bolesti hlavy, svalů a kloubů. Tato bolest může být tak velká, že lidé mají pocit, jako by se jim lámaly kosti. Odtud pochází také název nemoci. Na tuto nemoc dosud neexistuje žádný lék ani vakcína. Společně s malárií patří v současnosti k nejčastějším a nejnebezpečnějším onemocněním, které je přenášené komáry.

Komáři proti komárům

Dosavadní způsob hubení komárů za použití nejrůznějších sprejů se ukázal být jako nedostatečný a také nebezpečný z ekologického hlediska, jednalo se totiž o silné insekticidy. Singapur se tak pustil do hledání nové metody hubení nebezpečných komárů a zdá se, že uspěl. Národní agentura pro životní prostředí nedávno otevřela zařízení v Ang Mo Kio, které se věnuje chovu miliónů komárů týdně. Možná to zní na první pohled poněkud nelogicky, ale je to tak. Zařízení je součástí projektu Wolbachia, jehož cílem je propustit vypěstované samce komárů Wolegia-Aedes aegypti následně do přírody, což by mělo vést ke snížení populace komárů Aedes aegypti. Tedy těch komárů, kteří jsou příčinou horečky dengue. Pokud se totiž samička těchto komárů spáří s komáry z laboratoře, nedojde k vylíhnutí vajíček, neboť tito komáři jsou totiž neplodní, populace by tak měla pomalu ale jistě vyhynout.

Unikátní technologie

Podle singapurské Národní agentury pro životní prostředí uvolnění těchto speciálně vyprodukovaných komárů pomůže při postupném snižování populace komárů Aedes aegypti, což bude mít za následek nižší výskyt horečky dengue. Nové zařízení je vybaveno těmi nejmodernějšími a nejnovějšími technologiemi, které umožní zvýšit výrobní kapacitu a produktivitu. Zajímavostí je, že agentura na projektu spolupracovala také s FAO neboli Organizací OSN pro výživu a zemědělství i s IAEA neboli Mezinárodní agenturou pro atomovou energii, neboť součástí projektu je i používání speciálního rentgenového záření. Tato technologie by se měla brzy začít používat i v dalších zemích, neboť vlivem globálního oteplování dochází k tomu, že se komáři Aedes dostávají i do oblastí dále od rovníku.