Jižní Korea žije golfem, ale nikoliv tradičním, ale obrazovkovým

Ha Ki-won měl před sebou poslední jamku turnaje a když míček spadl do jamky, stal se vítězem a vyhrál částku odpovídající 380 000 Kč, což rozhodně není málo. Zajímané však bylo, že míček nebyl v jamce, ale na koberci. Nešlo totiž o klasický golfový turnaj na venkovním golfovém hřišti, ale o turnaj ve speciálním sportu využívajícím velkou obrazovku. Tento profesionální obrazovkový golfový turnaj se konal v Jižní Koreji a podle organizátorů se jednalo o naprosto unikátní akci.

Vítěz turnaje začínal s klasický golfem, ale až ten obrazovkový mu přinesl vrcholový úspěch. Před třemi lety přestal působit jako profesionální hráč tradičního golfu a stal se plnohodnotným hráčem golfu obrazovkového.

Jak obrazovkový golf funguje

Specifikem tohoto jedinečného sportu je skutečnost, že hráči hrají směrem k velké obrazovce, jejíž délka je 5,8 m a výška 3 m. Pokud jde o sledování trajektorie zahraného míčku, tu monitorují senzory umístěné ve stropě a v podlaze a dráhu míčku projektují na obrazovku, kde je zobrazeno virtuální hřiště.

Obrazovkový golf má nejen značný počet příznivců mezi samotnými hráči, ale také mezi fanoušky. Organizátoři se starají také o atmosféru. Když se úder někomu opravdu podaří, ozve se hlasitý potlesk a ženské hlasy hráče oslavují. A jak se řeší situace, kdy míček spadne například do písečné překážky, tedy bunkeru? Hráč musí míček odehrát z hluboké vrstvy podložek, která simuluje obtížnost úderu, kterým hráč dostává míček z písku.

Nové sportovní odvětví je ve srovnání s tradičním golfem postaveno na vědě, a to zejména

  • matematice, a
  • fyzice.

Matematické a fyzikální zákony v tomto téměř ideálním a sterilním prostředí fungují bez vnějších faktorů a úspěch tak závisí pouze na síle úderu, úhlu odpalu a na výsledné rychlosti míčku.

Výhody nového sportu

O popularitě tohoto nového sportu v Jižní Koreji svědčí skutečnost, že největší organizátor má na území celé země více než 1300 sportovních center, což je úctyhodné číslo.

Důvodem, proč tolik lidí dává přednost této formě golfu, je její dostupnost. Tradiční golf se zde sice vždy těšil oblibě, ale Jižní Korea je velice hornatá země a také lidnatá, takže poplatky za členství v golfových klubech dosahují astronomické výše a počet míst je dost omezen. Počet obyvatel Jižní Korey dosáhl téměř 52 milionů, nížiny se nacházejí pouze na asi třetině území této asijské země.

Nový nebo tradiční?

Oproti ideálním podmínkám obrazovkového golfu přináší hra na tradičním venkovním golfovém hřišti řadu nečekaných vlivů, které mohou průběh hry i v posledních momentech zvrátit. Může se náhle zvednout vítr, míčku se do cesty může postavit kamínek nebo větvička, i maličkost může ovlivnit výsledek. Někteří hráči tak dají přednost hře v hale s nejmodernější technikou, a jiní zase zůstanou věrní tradici. A tak je to nejlepší, každý má právo si vybrat, co mu více vyhovuje.