Jeden z největších případů praní peněz v Hongkongu. Rodina si přišla na 9 miliard korun

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Rodiny po celém světě jsou různé, některé žijí spořádaný život, jiné se rozhodnou přejít na dráhu zločinu. Jednou z takových je i hongkongská rodina, složená z rodičů, dvou synů a dcery, která byla zatčena a následně obviněna z praní více než 3 miliard hongkongských dolarů, v přepočtu na české koruny necelých 9 miliard.

100 účtů a smlouva se směnárníkem

Rodina prala peníze prostřednictvím zavedených stovky účtů a na základě paktu s majitelem směnárny. Od roku 2018 si členové rodiny převáděli hotovost skrze různé účty. Celkový měsíční příjem všech dohromady činil kolem 70 000 hongkongských dolarů (208 000 korun), ale na dvou bankovních účtech měli 30 miliónů (89 miliónů korun) a zároveň vlastnili dvě nemovitosti v hodnotě dalších 15 miliónů (45 miliónů korun).

Zradil je původ

Veškeré jmění této rodiny nebylo srovnatelné s jejich profily a původem. Vše nasvědčovalo tomu, že má skrytý příjem, což může být například výnos z trestné činnosti z praní peněz. Finanční prostředky pocházejí z neznámých zdrojů nebo od fiktivních společností. Došlo k více než 6 000 podezřelých finančních transakcí, které zahrnovaly více než 3 miliardy (9 miliard korun).

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Odkud se peníze braly?

Vyšetřovatelé uvedli, že neustále zkoumali původ peněz a typy nelegálních aktivit, kterých se transakce týkaly. Zdroj potvrdil, že někteří jednotlivci nebo vlastníci fiktivních společností třetích stran pocházeli z pevninské Číny. Policisté nejdříve začali vyšetřovat nejstaršího syna na základně podnětu z banky. Podle úředníků se rodina skládala z:

  • Rodičů (nezaměstnaní, 58 a 62 let)
  • Nejstaršího syna (technik, 34 let)
  • Mladšího syna (manažer ve směnárně, 30 let)
  • Dcera (úřednice v oddělení služeb pro zákazníky, 25 let)

Rodina měla údajně pomoci jiným syndikátům v praní peněz z trestné činnosti za pěněžní odměny. Společně s ní byl zatčen i majitel směnárny, ve které pracoval mladší syn a která se případu zúčastnila. Ten byl podezřelý už jen z toho důvodu, že směnárna byla zapojena do podezřelých finančních transakcí v celkové výši 170 miliónů (500 miliónů korun), ale celním orgánům oznámila transakce v hodnotě pouze 30 miliónů (89 miliónů korun).

Operace „Shadow Hunter“

Během vyšetřování s krycím názvem „Shadow Hunter“ policisté zabavili velké množství dokumentů, včetně bankovních výpisů společně s počítači. V Hongkongu hrozí za praní peněz maximální trest odnětí svobody na 14 let a pokuta 5 miliónů (15 miliónů korun).