Studenti se mohou nechat očkovat experimentální vakcínou proti Covid-19

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zatímco se většina výrobců snaží dokončit klinické testy a vytvořit bezpečnou vakcínu proti Covid-19, v Číně se již očkuje. Očkování nabízí čínský výrobce léčiv studentům, kteří míří na zahraniční univerzity, přestože je vakcína stále ve fázi vývoje a neprošla klinickými testy. Společnost China National Biotec Group (CNBG) je vlastněná státem a studentům nabízí dva druhy inaktivované vakcíny zdarma při cestách do zahraničí, očkování je možné přímo v Pekingu nebo Wuchanu, který byl těžce zasažený koronavirem v jarních měsících.

V poslední fázi testování

Obě experimentální vakcíny schválil již v červenci čínský ústav pro kontrolu léčiv National Medical Products Administration a očkování podpořila také Světová zdravotnická organice (WHO), přestože odborníci varují před použitím vakcín, které nedokončily klinické studie. Již v září bylo takto v Číně očkováno 350 000 občanů před cestou do zahraničí. Nikdo z očkovaných nevykazoval podle zprávy ve státním časopise Science and Technology Daily žádné vedlejší účinky.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V Číně je pandemie pod kontrolou

Zatímco v Evropě a Spojených státech je pandemie stále na vzestupu, v Číně je do značné míry pod kontrolou. O to více je o tyto experimentální vakcíny zájem. Postačí vyplnit registraci na webových stránkách výrobce s informacemi o sobě, zaměstnání a důvodu, proč se chce nechat dotyčný očkovat. Zatímco studenti mají očkování zdarma, ostatní zájemci, případně jejich zaměstnavatelé, musí za vakcínu zaplatit.

O očkování je obrovský zájem

Přestože se jedná pouze o experimentální vakcíny, je o ně velký zájem. Takřka okamžitě po zveřejnění a vyvěšení formuláře projevilo zájem 760 000 občanů a 155 000 se rovnou zaregistrovalo k očkování v některém z měst, kde je to možné. Studenti, kteří mají o vakcínu zájem, musí kromě zájmu prokázat také studium v zahraničí letenkou nebo přijímacím dopisem z univerzity.