Existuje nový, velmi bolestivý a trapný příznak COVID-19. Vyskytuje se pouze u mužů

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Obecně se již ví, že pacienti, kteří kromě onemocnění COVID-19, které způsobuje koronavirus, mají ještě jiné onemocnění, jsou vystavení vyššímu riziku těžšího průběhu COVID-19. Již méně se však ví, že rozdíly mezi tím, jak onemocnění COVID-19 probíhá, jsou i mezi muži a ženami. Nedávno z vědecké studie vyplynulo, že mužští pacienti s COVID-19 mohou mít oproti ženám navíc další bolestivý příznak tohoto onemocnění, který si obvykle vyžádá lékařské ošetření.

Bolestivý otok

Rozdíly v příznacích onemocnění COVID-19 u mužů a žen jsou mimo jiné dány zejména rozdíly v jejich fyziognomii. Skupina vědců působících ve zdravotně vzdělávacím konsorciu ve městě San Antonio v americkém Texasu publikovala v lékařském časopisu Journal of American Journal of Emergency Medicine odborný článek, který popisoval jeden ne příliš obvyklý případ. Šlo o muže ve věku pod 40 let, který byl nakažen onemocněním COVID-19 a následkem toho u něj došlo k bolestivému otoku varlat. Pacient měl následující příznaky:

  • pocit horkosti v postižené oblasti
  • silnou bolest
  • kašel, a
  • horečku.

Muži byly podány potřebné léky a byl ošetřen, ale otázkou zůstává, jestli v jeho případě nepůjde o dlouhodobější následky. Lékaři bude samozřejmě jeho zdravotní stav nadále sledován.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Možná souvislost s předchozí virovou epidemií

Studie rovněž poukázala na to, že předchozí epidemie virového onemocnění SARS neboli těžkého akutního respiračního syndromu, se kterou lidstvo bojovalo v letech 2002 až 2003, přinesla poznatek, že virus způsoboval záněty varlat, čímž negativně ovlivňoval spermie a měl tak dopady i na plodnost.

Od začátku aktuálně probíhající pandemie koronaviru se vědci, zejména čínští, zabývali i touto možností jeho působení, což však donedávna bylo pouhou teorií. Uvidí se, zda bude obdobných případů přibývat. Jistě však je, že s každým dnem mají vědci více a více informací o struktuře a chování koronaviru a zvyšuje se tak naděje na brzké nalezení tolik očekávané vakcíny.